PJESNIČKO VEČE HRVATSKOG PJESNIKA VIKTORA VIDE U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. ožujka 2011. - 8:36
Autor: 

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore večeras je u sali kina "Boka" održanao pjesničko veče Viktora Vide. Riječ je o najvećem pjesniku Hrvata u emigrciji, ali i jednom od najvećih hrvatskih pjesnika uopće.
U ime organizatora knjizevne veceri posjetioce je pozdravio Mirsad Mulić, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG koji je istakao vezanost pjesnika za Boku kotorsku. O pjesniku nadahnuto su govorili Mladen Lompar akademik Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti, književni kritičari Bogić Rakočević i Vlatko Simunović, a stihove je kazivao Danilo Čelebić, dramski umjetnik.

Viktor Vida rođen je u Kotoru 1913 godine bio je Hrvat, ali i građanin svijeta, bio je sjajno obrazovan i veliki znalac ne samo talijanske poezije (i sam je pisao pjesme na talijanskom jeziku). Živio je u dosluhu s vrhovima moderne europske poezije, čak i onda kada ga je nesretna emigrantska kob odvela do daleke Argentine, gdje se uvjeren u egzistencijalnu bezizglednost ubio 1960. god čulo se večeras u Kotoru.
Viktor Vida je diplomirao u Zagrebu povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. radi u Rimu kao član uredništva Agnezia giornalistica italocraota, a početkom 1948godine seli se u Argentinu.
Prve pjesme objavio je u nikšićkoj Slobodnoj misli, a potom nastavlja objavljivati u zagrebačkom Savremeniku te u Hrvatskoj reviji u Buenos Airesu.
Poznata su njegova djela "Svemir osobe", "Sužanj vremena", "Otrovane lokve", "Otključana škrinjica".
Audio: Mirsad Mulić - Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG

Audio: Vlatko Simunović - Književni kritičar

Audio: Bogić Rakočević - Književni kritičar

Audio: Mladen Lompar akademik Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti