JOSIPOVIĆ I MILANOVIĆ STRANIM DRŽAVNICIMA ZAHVALILI NA DOLASKU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. lipnja 2013. - 22:50
Autor: 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović priredili su u nedjelju u Zagrebu svečanu večeru za strane državnike i goste pristigle na proslavu ulaska Hrvatske u EU, zahvalivši im na tome što su došli s hrvatskim građanima podijeliti trenutak u kojem se počinju ostvarivati najviši politički i društveni ideali.
"Dižem ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Europi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca", rekao je Milanović nazdravljajući okupljenima na večeri u Klovićevim dvorima na Gornjem gradu.

Hrvatski premijer pozvao je strane državnike na zajednički otpor sijanju straha od drugih i drugačijih, ističući da se na to svodi razumijevanje Europe: čisto srce, a ne strah, suradnja, a ne sumnjičavost, prihvaćanje a ne getoizacija.
"Nazdravljam u ime naše zajedničke budućnosti i hrabrosti da, unatoč brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svijest o nezamjenjivosti temeljnih vrijednosti, poput solidarnosti i obrazovanja", istaknuo je Milanović.
Predsjednik Josipović smatra da ulazak Hrvatske u EU nije samo ostvarenje političkog sna jedne generacije političara nove hrvatske države, nego je potvrda uvjerenja građana o pripadnosti europskom demokratskom, vrijednosnom i kulturnom krugu.
"Hrvatska stvarnost, bez obzira na nijanse u kojima je doživljavamo, danas je potpuno drugačija od one kada smo krenuli na put osamostaljenja i stvaranja vlastite države. I upravo tu stvarnost danas s ponosom slavimo", rekao je hrvatski predsjednik, dodajući kako je sada vrijeme da se pokrenu nove snage koje će dokazati da je poduhvat bio vrijedan napora.
Josipović je zahvalio predstavnicima članica Unije na raznim oblicima pomoći kojima su podupirali ulazak Hrvatske u EU, kao i njihovim građanima koji su u osjetljivo vrijeme podržali hrvatsko članstvo.
Zahvalio je na dolasku u Zagreb i susjedima sa zapadnog Balkana poručivši im da će Hrvatska svim snagama podupirati njihovu europsku perspektivu jer je suživot u zoni mira i napretka jedan od najvažnijih političkih ciljeva.
"Trenutak kad Hrvatska ulazi u EU vrijeme je mnogih sumnji i propitivanja. Medutim, na kraju jedne etape hrvatske povijesti i na početku nama novog, europskog doba, u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da je projekt EU-a projekt budućnosti. Na Europu gledamo kao na novu priliku da ostvarimo novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi uzlet", zaključio je zdravicu Josipović.