TIVAT DOBIO NOVU JEDINSTVENU TURISTIČKU ATRAKCIJU - OTVORENE PODMORNICE „HEROJ“ I „UNA“

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2013. - 10:30
Autor: 

Prvi probni komandant podmornice P-821 „Heroj", kapetan fregate u penziji Tomislav Drašković i glavni investitor Porto Montenegra, kanadski biznismen Piter Munk, svečano su sinoć u Tivtu, presjekli vrpcu na ulazu u veliku dizel-električnu podmornicu nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice, čime je ovaj nekada moćni ratni brod, otvoren za posjete turista kao centralni muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasljedja u Porto Montenegru. Pored „Heroja", od sinoć je posjetiocima dostupna i mala, tzv. diverzantska podmornica P-912 „Una", čime je Tivat dobio jedinstvenu turističku atrakciju kakve nema nigdje u zemljama regiona. Naime, u Hrvatskoj i Sloveniji kao muzejski ekponati izložene su dvije male podmornice, u Italiji je u Milanu izložena jedna veličine „Heroja", ali u jugoistočnoj Europi nigdje na jednom mjestu ne postoje dvije podmornice kao muzejski eksponati, popraćene raznim drugim artefaktima koje govore o razvoju te prestižne, ali izuzetno komplikovane i opasne vojno-tehnološke djelatnosti.

Predaju „Heroja" sasvim novoj funkciji – turističke atrakcije – obavio je čovjek koji je 1968 godine ovu tada prvu samostalnu konstruisanu i sagradjenu jugoslovensku podmornicu, kao njen probni komandant, poveo u plave dubine Jadrana – Tomislav Drašković, simbolično na taj način zatvarajući krug koji traje već skoro pola vijeka.
„Starali smo i ja i ova podmornica zajedno i plovili smo različitim kursevima. „Heroj" je izvršavao svoje namjenske mirnodopske zadatke, a ja sam kao njegov prvi probni komandant gradio karijeru. Sretne okolnosti dovele su da se nakon toliko godina ja i ovaj divni brod ponovno sretnemo-ova podmornica danas kao dotjerana stara operska pjevačica koja je ispjevala sav operski repeortar , a ja kao njen stari dirigent, stojimo pred vama. Ona će trajno ostati da leži na ovim potkladama kao simbol jugoslovenskog podmorničarstava, ovdje u Tivtu gdje je to podmorničarstvo i počelo 1928 godine. Govoriće turistima o generacijama hrabrih mladih ljudi koje su u čeličnim trupovima podmornica odlazili u tamne dubine i vještini jugoslovenskih inženjera i brodograditelja, a ja se sada ponovno rastajem od dragog broda "Heroja" i dalje, bešumnom podvodnom brzinom, ronim po divnim uspomenama podmorničke mladosti, do dana kada se moje akumulatorske baterije ne isprazne."- rekao je uz puno emocija, 83-godišnji Drašković.

Travnja 1974 podmornica "Heroj" je u reonu Monte Gargana, na samoj ivici teritorijalnih voda Italije, na izvidjačkom zadatku sačekala i djelimično pratila brodove Šeste flote američke Ratne mornarice koji su plovili ka sjevernom Jadranu radi održavanja vježbe sa brodovima RM Italije. Američki ratni brodovi – nosač aviona, krstarice, razarači i ostali, tom su prilikom bukvalno prešli preko zaronjene jugoslovenske podmornice koja je u tišini pod vodom snimala šumove njihovih propelera, ni ne otkrivši prisustvo "Heroja" u dubinama Jadrana. Jedan od primjera je i krstarenje „Otrant 75" kojeg su od 2.do 10.travnja 1975 izvele podmornice 821 i 822 sa pomoćnim brodom PH-33, duboko u Otrantskom tjesnacu. Na tom krstarenju inače, zabilježen je rekordan broj fiktivnih torpednih napada koje su jugoslovenske podmornice tom prilikom vježbovno izvele na razne ciljeve – brodove koje su sretale po moru.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruženja "Podmorničar" iz Tivta i posljednji komandant 88. Flotile podmornica, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović, donedavni komandant Mornarice VCG, angažovan je od Porto Montenegra da vodi restauraciju "Heroja" u stanje identično onome kada je podmornica bila u operativnoj upotrebi, a sada će Bulatović kroz nju, kao vodič, sporovoditi turiste.
"Ideja da dvije podmornice budu muzejski eksponati u potpunosti je realizovana i time se Crna Gora uvrstila u mali broj zemalja koje imaju podmornice kao muzejske postavke. Ovim je obogaćena turistička ponuda našeg grada i podsjeća nas na našu dugu pomoračku i podmorničku tradiciju."- kazao je Bulatović. Aktuelni komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković kazao je da su "velika podmornica 821 i mala diverzantska podmornica 912 strpljivo decenijama čekale i dočekale svoju novu misiju."
" Neka sada kao muzejski eksponati i turističke atrakcije, dugo pričaju svoju priču i neka su im nove posade-turisti, svakog dana brojnije."- istakao je Vuković dok je Piter Munk poručio da "Heroj" i "Una" predstavljaju dio bogate tehnološke i kulturne baštine Arsenala i Tivta, te da će Porto Montenegro uskoro svoju Zbirku pomorskog nasljedja obogatiti i drugim eksponatima koji govore o pomorskoj istoriji čitave jadranske regije. Svima koji su doprinijeli restauraciji i obnovi "Heroja" i "Une" što je koštalo preko 100 tisuća eura, zahvalio se i izvršni direktor Porto Montenegra Oliver Corlet, dok je potpredsjednik Općine Tivat Krsto Bošković istakao da dvije podmornice – muzejski eksponati doprinose turističkoj atraktivnosti tog grada "koji se polako ali sigurno profiliše u prepoznatu svjetsku turističku i nautičku destinaciju".
"HEROJ" RADIO I POVJERLJIVE MISIJE
Podmornica „Heroj" duga je 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod težak 706 tona porinut je 21.avgusta 1967 godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu gdje je ta podmornica, prva u seriji od tri takva ratna broda, izgradjena po projektu inženjera Žarka Alujevića –Fedje i Brodarskog instituta iz Zagreba. P-821 zvanično je uvrštena u Flotnu listu JRM na svečanosti 10.rujana 1968 godine. U skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991 godine u Tivtu, podmornica „Heroj" je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle. „Heroj" je 16.siječanj 1991 godine u Tivat na generalni remont u Arsenal, doveo njen posljednji operativni komandant, poručnik bojnog broda Stjepan Vrančić i od tada ova podmornica više nikada nije ponovno zaplovila.
Iako je nekoliko govornika preksinoć upadljivo naglašavalo da „Heroj" „nikada nije bio korišten u borbenim operacijama", to ne odgovara istorijskim činjenicama. Naime, ova kao i sve druge podmornice JRM, u SFRJ su od kraja 60-tih do kraja 80-tih, intenzivno korišćenje u sakupljanju obavještajnih podataka što je druga osnovna misija svake podmornice. Te povjerljive misije „Heroj" je vršio u medjunardnim vodama Jadrana, ali i u teritorijalnom moru Italije i Albanije. Tako je travnja 1974 ova podmornica je u reonu Monte Gargana, na samoj ivici teritorijalnih voda Italije, na izvidjačkom zadatku sačekala i djelimično pratila brodove Šeste flote američke Ratne mornarice koji su plovili ka sjevernom Jadranu radi održavanja vježbe sa brodovima RM Italije. Američki ratni brodovi – nosač aviona, krstarice, razarači i ostalo, tom su prilikom bukvalno prešli preko zaronjene jugoslovenske podmornice koja je u tišini pod vodom snimala šumove njihovih propelera, ni ne otkrivši prisustvo "Heroja" u dubinama Jadrana. Jedan od primjera je i krstarenje „Otrant 75" kojeg su od 2.do 10.travnja 1975 izvele podmornice 821 i 822 sa pomoćnim brodom PH-33, duboko u Otrantskom tjesnacu. Na tom krstarenju inače, zabilježen je rekordan broj fiktivnih torpednih napada koje su jugoslovenske podmornice tom prilikom vježbovno izvele na razne ciljeve – brodove koje su sretale po moru.
Cijena ulaznice za posjet podmornicama i muzejskoj zbirci "Pomorsko nasleđe" iznosi 10€.
Siniša Luković