ZVONA SA KATERDALE I NASTUP IVA POGORELIĆ OZNAČILA POČETAK DON BRANKOVIH DANA GLAZBE

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 14. srpnja 2013. - 10:49
Autor: 

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović u subotu je na Trgu Sv. Tripuna pozivajući katedralna zvona i službeno označio početak 12. "Don-Brankove dane glazbe" posvećene jubileju – 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.
Čestitajući Dan državnosti Crne Gore (13. srpnja) predsjedniku Crne Gore, brojnim ministrima među kojima je bila i gošća iz Hrvatske Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture diplomatskom koru, crkvenim velikodostojnicima i visokim zvanicama, ministar Mićunović je između ostalog kazao- "Njegoš i 13.srpnja su dva ključna, dva presudna kulturno-povjesna toposa koji su postcrnojevićku Crnu Goru trajno sudbinski povezali sa glavnim tokovima europske povjesti i kulture. Podsjetimo se i toga da Njegoš nije poput Šopena, pjesnika klavira, i njihovih velikih romantičkih savremenika Puškina, Bajrona, Šilera, Leopardija, izašao iz grmena velikoga nit je literarni genij vladike Rada bio slavljen i prepoznat za pjesnikova života, ali je Njegoševo djelo veće od bilo čijeg drugog u temeljima suvremene Crne Gore jer on nije bio samo najveći pjesnik našega jezika, veliki mislilac, već politički vizionar, državnik, obnovitelj školstva i štamparstva, tvorac prvih modernih institucija".

U ime domaćina grada Kotora, prisutnima se obratila gradonačelnica Maja Ćatović ističući, sa jedne strane, značaj koji za Boku imaju sjećanja na Njegoša i stare tradicije i sa druge strane, posebnost Kotor Arta kao kulturnog brenda grada.
„Ne samo Kotorani već i svi ljubitelji umjetnosti prisjetiće se večeras i narednih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don Branka Sbutege. Neizbrisiv trag utkao je u ime i srž Kotor Arta kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don-Brankove nenadmašne opservacije o glazbi, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka izuzetnog znanja, duše i entuzijazma, daće posebnu notu predstojećim koncertima na glazbenim scenama našeg drevnog grada. Sa željom da koncerti vrhunskih majstora probude u vama ljepotu i podstaknu vas na dobro, koristim priliku da građanima čestitam Dan državnosti" - kazala je gradonačelnica Kotora.
„Da je promjena preduslov duhovnog razvoja, smatrao je don Branko Sbutega. Kad sam ga upoznao, pomislio sam zašto čovjek od toliko talenata, vrlina i energije, čovjek sa toliko mašte i duha, zašto nije otišao u veliki svijet i tamo ostao, tamo gdje bi njegova riječ, misao i djelo lakše došli do ljudi, gdje bi ga lakše razumjeli. I dobio sam odgovor vrlo brzo – nije njemu trebao taj svijet koji sam ja imao na umu jer ga je on imao u sebi. Imao ga je i cetinjski pustinjak Njegoš i imaju ga svi veliki ljudi koji su pronasli svoju iskru" - kazao je umjetnički ravnatelj festivala Ratimir Martinović.
Nakon ceremonije svečanog otvaranja i zvona katedrale Svetog Tripuna, proslavljeni jugoslovenski i hrvatski pijanista Ivo Pogorelić, Crnogorski simfonijski orkestar i beogradski hor „Obilić" sa basom Ivicom Šarićem nastupili su pred prepunim trgom na prvom ovogodišnje koncertu "Don-Brankovih dana glazbe" koji je nosio naziv - "Njegoševih 200". Pogorelić se glazbenoj publici predstavio Šopenovim Koncertom za klavir i orkestar br.2 u f-molu i izazvao oduševljenje publike.
U drugom dijelu koncerta Crnogorski simfoničari i "Obilić", kojima su dirigovali Borjan Canev, dirigent Makedonske filharmonije, i proslavljena Darinka Matić Marović, premijerno su kod nas izveli Njegošev "Testamenat" kompozitora Rajka Maksimovića, kapitalno djelo domaće glazbene literature.
12. "Don-Brankovi dani glazbe" trajaće do 13.kolovoza a nastavljaju se u utorak 16.srpnja kada će nastup hrvatskog kantautora Darka Rundeka.