PREDAVANJE FRA TOMISLAVA BOŽIČEKA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. srpnja 2013. - 10:53
Autor: 

U nedjelju, 14. srpnja, u crkvi Sv. Roka u Donjoj Lastvi, u okviru „Molitvenih dana sv. braći Ćirilu i Metodu", o. Tomislav Božiček, župnik i gvardijan u Kloštar Ivaniću, održao je predavanje na temu „Marčanska unija".
Nakon molitve, u prvom djelu predavanja, o. Božiček prikazao je djelovanje franjevaca na području duhovnosti, kulture, školstva i pastorala u Hrvatskoj od XIII. st. do danas. Nazočne je upoznao sa poviješću Hrvatske franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda. Ona je nastala 1900. godine, nakon što je papa Lav XIII. 1897. godine bulom „Felicitate quadam" ujedinio sve ogranke Reda manje braće pod vodstvom časnog sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka.

U drugom djelu predavanja o Božiček pojasnio je Marčansku uniju u Hrvatskoj iz 1611. godine. „Ova hrvatska unija" istakao je predavač, „vezana je uz sjedinjenoga biskupa Simeona Vratanju, koji je rezidirao u sjedinjenom samostanu Marča, blizu Kloštar Ivanića. Njega je ivanićki župnik Martin Dubravić nagovorio na sjedinjenje s Katoličkom crkvom, te je ona pravomočno potpisana u Rimu 19. studenoga 1611. godine. Papa Pavao V. 21. studenoga 1611, apostolskim pismom „Divinae Maiestatis Arbitrio" potvrdio je obnovu crkvenoga zajedništva dotad pravoslavnih hrvatskih Vlaha s Rimskom Apostolskom Stolicom." Papa Pio VI., na prijedlog austrijske carice i hrvatske kraljice Marije Terezije, bulom „Charitas illa" od 17. lipnja 1777. dokinuo je Marčansku biskupiju i utemeljio Križevačku grkokatoličku biskupiju. „Prošle jubilarne godine (19. studenoga 2011. – 21. studenoga 2012.) slavili smo veliku 400. obljetnicu sjedinjenja pravoslavnih Vlaha u Hrvatskoj, vezanu uz samostan Svetog Mihaela arkanđela u Marči. Ta proslava doprinijela je pozitivnom vrednovanju istočnog katoličkog kršćanstva i njegova liturgijsko-duhovnog bogatstva kao zajedničke kršćanske i katoličke baštine u Hrvatskoj.", rekao je o. Božiček.
Susret su pjevanjem animirale sestre Franjevke od Bezgrješnog začeća – Crnogorske provincije iz Dobrote kod Kotora.