STARTOVAO FESTIVAL "SINESTEZIJA"

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 20. srpnja 2013. - 12:05
Autor: 

Treće izdanje Festivala Sinestezija 2013. otvoreno je u petak u zgradi bivše Robne kuće "Mješovito" na Trgu Nikole Đurkovića izložbom "Bokeštine" na kojoj je predstavljeno 30-ak ilustracija i tipografskih rješenja na temu starobokeških izraza. Na otvaranju nastupio je lokalni benda Sukarad.
Ova interesantna izložba organizrana je tako što su organizaori objavili konkurs pozivajući umjetnike, ilustratore, dizajnere, tipografe iz regiona da vizuelno obrade neke od tipičnih bokeških izraza koji su im bili ponuđeni u dostavljenoj listi. Uslov je bio da se na svakom od radova nađe ilustrovani natpis po jednog izraza sa liste.

Najmlađi novski festival inicijativa je grupe mladih Novljana koji su se okupili sa željom da doprinesu bogaćenju kulturne ponude grada sa posebnim fokusom na interesovanja mladih i vraćanju imidža Herceg Novog kao grada koji svojim karakterističnim podnebljem privlači umetnike iz regiona. Radi se o multidisciplinarnom festivalu koji se zalaže za promociju savremene umetničke scene sa akcentom na vizuelnu umetnost i dizajn. Difuzni karakter festivala ima za cilj skretanje pažnje na zanemarene kutke grada kroz organizaciju kulturno-umetničkih dešavanja.
Festival Sinestezija će se održati od 19. do 22. jula na više lokacija širom Herceg Novog.
Među lokacijama ovogodišnjeg festivala su prostorije bivše Robne kuće "Mješovito" na Trgu Nikole Đurkovića, Trg od Muzike, Amfiteatar Hercegnovskog pozorišta, novootvoreni Omladinski kulturni centar u bivšoj zgradi Prvoborca u Meljinama. U programu festivala su izložbe, projekcije, koncerti, prezentacije, kao i radionice za decu i mlade.
Drugi dan festivala, u subotu 20. srpnja biće u duhu work-in progress. Sa početkom u 18 sati na trgu kod Muzičke škole umetnici Nenad Dodić, Davor Gromilović, Miloš Rajković (Sholim) i Dušan Rajić (D.L.T) iscrtavaće velike gipsane ploče markerima i fasadnim bojama uz jam sesiju lokalnog benda Teća liganja.
U 20 sati na istoj lokaciji nastupiće podgorički trip hop/down tempo sastav Deep Thoughts, a u 21 sat će u galeriji "Josip Bepo Benković" biti otvorena individualna izložba minijaturnih skulptura dizajnera Nenada Dodića pod nazivom "One percenters".
U nedelju 21. srpnja sa početkom u 18 sati novska umetnica Izabela Matoš vodiće dečiju radionicu u zgradi bivše robne kuće "Mješovito" na glavnom trgu. Radionica je otvorenog tipa i besplatna za sve učesnike – za prijavu je dovoljno doći pola sata prije početka radionice.
Takođe u nedelju, sa početkom u 20 sati, u Amfiteatru HN pozorišta održaće se mini-konferencija Online to Offline na temu novih medija i online aktivizma.
U okviru konferencije biće prezentovani i rezultati radionice Goethe Guerrilla "Aktivistički plakat" koju će voditi Filip Bojović, osnivač A3 formati kolektiva iz Novog Sada, a koja će se održati uz podršku Goethe Instituta iz Beograda. U okviru radionice mladi Novljani će biti obučeni u oblasti gerila marketinga i sito štampe, i izradiće plakate koji adresiraju aktuelne probleme u Herceg Novom.
Nakon konferencije, u 22 sata na istoj lokaciji biće prikazana serijal dokumentarnih filmova na temu autorskih prava pod nazivom "Everything Is A Remix".
Posljednjeg dana festivala, 22 jula u 20 sati u bivšoj robnoj kući "Mješovito" lokalni bend Dinamit Baka odsviraće jam session, nakon čega će u Amfiteatru HN pozorišta u 21 sat početi projekcija kratkih filmova u selekciji međunarodnog putujućeg festivala Future Shorts.