ODRŽANA 562.FAŠINADA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. srpnja 2013. - 10:36
Autor: 

U peraškom akvatoriju 562. po redu pučka svečanost Fašinada održana je u ponedeljak 22.srpnja. Prva fašinada održana je davne 1452. godine, kada su braća Mortešić na hridi, tj.škrpjelu pronašli ikonu Bogorodice sa Kristom, koja se i danas nalazi na oltaru. Jedan od njih je izmolio ozdravljenje po zagovoru Blažene Djevice Marije. Nakon toga Peraštani su počeli gradnju otoka i crkve na njemu. Oni su 220. godina nasipali kamenje i potapali brodove oko škrpjela kako bi stvorili otok. Do 1603. godine potopljeno je stotinjak brodova.

Prva kapela Gospe od Škrpjela sagrađena je 1484. godine, dok današnji oblik dobija nakon velikog potresa 1667. godine. Od tada, pa do danas svake godine, u sumraku 22. srpnja vezane barke jedan za drugom sa bagremovim granama idu od Perasta ka Gospinom otoku, noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali otok. Ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ''fascia'', što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjena kamenjem, plove ka otoku Gospe od Škrpjela.
U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tijekom ove procesije na moru, pjevaju se Bugarštice. Kad prva barka, u kojoj je župnik, gradonačelnik Općine i predstavnik Bokeljske mornarice, stigne do Školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak spuštanja kamenja u more.
Fešta "Fašinada" ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog i turističkog karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživiti. - kazao je za naš radio peraški župnik don Srećko Majić.
Na otoku Gospe od Škrpjela promovirana je knjiga "Baštinske teme Boke kotorske" autora dr. Vinicija Lupisa. Nakon promocije podjeljene su nagrade najuspješnijim jedrliičarima regate "Fašinada cup".
U Muzeju grada Perasta otvorena je izložba radova sedam studenata FLU sa Cetinja. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Aleksandra Simeunovic.
Više u našoj fotogaleriji.