FAŠINADA DOBILA STATUS NEMATERIJALNOG KULTURNOG DOBRA NACIONALNOG ZNAČAJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 23. srpnja 2013. - 21:49
Autor: 

Jedan od najljepših poklona, dobila je ovih dana 561. Fašinada, status nematerijalnog kulturnog dobra nacionalnog značaja. Razlozi koji su je za ovaj status nominovali su višestruki.
Fašinada ima, kako je to ocijenila komisija za upis u nematerijalnu kulturnu baštinu, na osnovu urađenog projekta, izuzetan značaj za društveni, historijski i kulturni razvoj Crne Gore, jer već 562.godinu okuplja brojne učesnike koji, učestvujući u ritualu bacanja kamenja oko otoka, ne samo da simboliziraju njegov nastanak, već imaju i pragmatičan značaj u smislu njegova očuvanja.

Historijski značaj Fašinade ogleda se u njenom viševjekovnom održavanju, uprkos promjenama država i vlasti pod kojima je bio Perast.
Izgradnjom vještačkog otoka omogućena je izgradnja postojeće crkve Gospe od Škrpjela, koja svojim arhitektonskim značajem, kao i slikama čuvenog baroknog slikara Tripa Kokolje, zbirkom od oko tri tisuće reljefnih zavjetnih pločica i arheo-etnološkom zbirkom, predstavlja spomenik kulture I kategorije.
Fašinada ima atribut nematerijalnog kulturnog dobra i zbog očuvanja jezika i govora , u bugaršticama koje se pjevaju tom prigodom.
Teško je naći mjesto, poput Otoka Gospe od Škrpjela, na kome se prepliću vjerski motivi vezani za čudotvorstva koja se pripisuju svecu čije ime nosi crkva, i kulturni motivi, čineći ga time interesantnim za posjetioce.
Cijeneći navedene atribute Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, početkom tekućeg mjeseca, prihvatila je elaborat i prijedlog radne grupe koja ga je radila.
Prof. Dr.Milenko M. Pasinović