PRVO MJESTO ŽENSKOJ KLAPI INCANTO NA FESTIVALU KLAPA U PERASTU 2013.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. srpnja 2013. - 10:32
Autor: 

Nakon službenog otvaranja 12. Festivala klapa Perast 2013. prve natjecateljske večeri u kategoriji ženskih klapa prvo mjesto pripalo je klapi Incanto iz Kotora, druge su bile klapa Škerac sa Korčule, dok je treće mjesto propalo klapi Oršulice iz Vodica.
Na Trgu ispred crkve sv. Nikole u Perastu u petak je i službeno otvoren 12. Festivala klapa Perast 2013. koji će trajati od 26-28.srpnja.Festival je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Nakon svečanog otvaranja u prvoj natjecateljskoj večeri nastupile su ženske kalpe ukupno deset , Diva iz Širokog brijega, Neum iz Neuma, Musica Viva iz Sombora, Zvijezda Mora iz Neuma, Oršulice iz Vodica, Kamelija iz Opatije, Incanto iz Kotora, Vox Mirus iz Podgorice, Fortuna iz Dubrovnika i Škerac iz Korčule.
U konkurenciji ženskih klapa prema ocjeni stručnog žirija i nagrade publike prvo mjesto je pripalo klapi Incanto iz Kotora, druge su bile Škerac iz Korčule a treća nagrada pripala je klapi Oršulice iz Vodica.
U subotu 27. srpnja u takmičarskoj konkurenciji su mješovite, muške klape i klape u kategoriji nova klapska skladbe.
U Revijalnoj noći u nedjelju 28. srpnja biće premijerno izvedene obrade pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube (1863-1956) iz 1907. češkog etnologa, folkloriste, slikara i književnika, koji je svojevremeno po Boki zapisao oko 155 notnih zapisa skladbi koje su se izvodile a čijih je 20 pjesama dobilo muzičku obradu suvremenih skladatelja.
Na ovogodišnjem Festivalu nastupiće 28 klapa koje dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore sa preko 300 pjevača i preko 400 učesnika.
Sve klape nadmetaće se za jednu od nagrada stručnog žirija "Peraški kampanio" za prvo, drugo i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu "Deštregovi", a "Peraški školji" pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada "Milorad Minja Vučetić", a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. "Kazada" je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.
Festival će pratiti i prvi festivalski list "Lirica" u kome će biti tiskani stari Kubini zapisi i dopunjeni tekstovi i nove obrade što znači i veliki doprinos očuvanju kulturne baštine Boke Kotorske.