PONOVNO PRESUDE ZA ZLOČINE U LOGORU MORINJ

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. srpnja 2013. - 16:46
Autor: 

Podgorički Viši sud osudio je na ponovnom suđenju Ivu Menzalina, Špiru Lučića, Boru Gligića i Ivu Gojnića na ukupno 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i nečovječnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u logoru Morinj 1992., javila je u srijedu crnogorska televizija.
Menzalin je osuđen na četiri, Lučić i Gligić na po tri, a Gojnić na dvije godine zatvora.
Presudu je izreklo posebno vijeće sutkinje Milenke Žižić na Višem sudu u Podgorici, a odvjetnici obrane, nezadovoljni presudom, najavili su žalbu.

Ovo je treće suđenje za zločin u Morinju. Ukoliko žalbeni sud i treći put prihvati žalbu obrane, on će donijeti i konačnu presudu.
U logoru Morinj, koji je formirala bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA), u razdoblju od listopada 1991. do kolovoza 1992., bilo je zatvoreno i zlostavljano, kako je utvrđeno, više od 160 Hrvata, među kojima veliki broj civila koji su dovođeni s dubrovačkog ratišta.
Krajem ožujka 2007. Hrvatska je dostavila Crnoj Gori dokazni materijal protiv više osoba o zločinima počinjenim u Morinju.
Optužnica je podignuta 15. kolovoza 2008. a suđenje šestorici bivših pripadnika rezervnog sastava JNA Mladenu Govedarici, Zlatku Tarleu, Ivi Gojniću, Špiri Lučiću, Ivi Menzalinu i Bori Gligiću počelo 12. ožujka 2010.
Svi optuženi proglašeni su krivima i osuđeni na ukupno 16 godina i 6 mjeseci zatvora.
Žalbeni sud je u studenom iste godine postupak vratio na ponovno suđenje, a ukinut je dio presude u kojem je Viši sud utvrdio odgovornost dvojice prvooptuženih Govedarice i Tarlea za izdavanje naredbi da se zarobljenici fizički zlostavljaju.
U ponovljenom postupku, Viši sud je u siječnju 2012. Govedaricu i Tarlea oslobodio optužbi, a ukupna zatvorska kazna za četvoricu osuđenih bila je 12 godina.
Žalbeni sud je 6. lipnja 2012. ukinuo presudu četvorici optuženih i potvrdio odluku kojom su Govedarica i Tarle oslobođeni krivice.
Predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje je nastavljeno 14. ožujka ove godine.