MULJANSKA FEŠTA I LJETNJI KOTORSKI KARNEVAL

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 02. kolovoza 2013. - 11:20
Autor: 

12. Internacionalni ljetnji kotorski karneval, u organizaciji "Fešte", otvoren je u četvrtak ispred glavnih kotorskih gradskih vrata uz učešće gradskih muzika iz Kotora i Šibenika, te mažoretki " Fešta".
Karneval je otvorio kapo karnevala Luka Knezović, a brojne goste i turiste pozdravila je i kraljica karnevala Dolores Fabian.
Drugog dana manifestacije 2. kolovoza, petak, na Ljetnjem bazenu u 20.30 je predstavljanje karnevalskih grupa, a u 21.30 - Karnevalske igre bez granica.

Na Trgu od oružja bit će održan koncert grupe "Berekini" iz Šibenika.
Završne večeri 3.kolovoza u subotu u 21 sat povorka će krenuti iz Dobrote glavnom gradskom saobraćajnicom, a zatim slijedi karnevalska noć u Starom gradu. Nastupit će grupa "Montenegrosingersi" i di džej Jovo.
Kako nas obavještavaju organizatori ove godine učešće će uzeti karnevalske grupe iz Italije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Nakon podizanja zastave fešta se preselila na muljansku rivu gdje je održano tradicionalno "Ribarsko veče".
Na muljanskoj rivi uz vino prigane gavice i sardele, više stotina posjetilaca uz dobro raspoloženje i ples, uživalo je uz glazbu vokalno- instrumentalnog sastava "Marinero" iz Herceg Novog. Dobrom raspoloženju doprinio je uspjeh vaterpolista i brojnih navijača, koji su radost podjelili sa gostima na muljanskoj rivi.
Jedan od organizatora Muljanske fešte Ilko Marović za naš radio kazao je da je fešta prema nađenim dokumentima organizirana još krajem devetnaestog stoljeća.
"Bilo je i malih prekida zbog objektivnih povijesnih okolnosti, ali od 2002 god. uz suradnju sa NVO "Fešta" svake godine redovno je organiziramo. Večeras je podjeljeno oko dvijesto kilograma ribe, popijeno preko dvijesto litara vina i stotinjak litara piva - kazao je Marović koji je izrecitirao pjesmu " Pravi muljanin", koja je nastala tokom fešte.
Uz ribu, vino, ples i zvuke nama dobro poznate mediteranske glazbe, koju je začinila grupa "Marinero" fešta se nastavila duboku u noć.
Kako je bilo u najstarijem ribarskom naselju u Boki možete pogledati u našoj fotogaleriji.
PRAVI MULJANIN
SAV KRAJ MORA, A DIO KOTORA,NAVIKE GA GRADSKE KRASEU NJEMU SE RIBA LOVIA POD VRMCEM STADO KOZA PASE.
TU SE ŽIVOT SPORO ŽIVI,NAVIKE SU OSTALE OD PRIJE,NEMA TAJNE U ŽIVOTUKOJA OD NJIH MOŽE DA SE SKRIJE.
I DANJU I NOĆU OBILAZE PONTE,NA CESTI SU SVAKOGA DA VIDE,KRITIKUJU I KURJOZAJU,A SVOJIH SE NEDJELA NE STIDE.
SVE POSLOVE RABOTAJU VANI,DA BI SE REKLO KAKO SVE ZNAJU,A VAZDA SE OKO ISTOG VRTEI NE SLUTE JADNI KOLIKO PEŠKAJU..
DOZIVAJLU SE, VIČU IZ SVEG GLASAKAO DA SU SADA S MONTANJE ŠLJEGLI,ILI SE U KUĆU ZAKLAPAJUDA BI ŠTO PRIJE U KOĆETU LEGLI.
AKO JE LOŠE VRIJEME I NE MOGU VANIKROZ KUĆU ROVARE I ČUVAJU MJESTO,KADA SU DVOJICA, PRIČAJU O TREĆEM,I IZA ŠKURA PROVIRUJU ČESTO.