HGD CG I HMI - STVARANJE KAZALIŠTA

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 03. kolovoza 2013. - 10:28
Autor: 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, od 13. do 21. srpnja 2013. godine na otoku Galevcu (Hrvatska) održan je seminar za voditelje kazališnih grupa koji djeluju izvan Hrvatske.
Hrvatsku zajednicu iz Crne Gore predstavljala je Dijana Milošević, članica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, koja je ujedno i voditeljica kazališne skupine Kluba mladih HGD CG.
Cilj seminara je bio tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja educirati sudionike koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.

Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je bio namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja.
Ovim projektom HMI pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke kazališne umjetnosti. Seminar je, kao i proteklih deset godina, vodila redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao iskusni pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona je polaznike, predavanjima i pokusima, provela kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.
Sudionici seminara su bili iz različitih zemalja, sa svih krajeva svijeta Italije, BiH, Francuske, Crne Gore, Švicarske, Srbije/Vojvodine, Australije, Hrvatske, Kanade i Argentine. Svi sudionici seminara „Stvaranje kazališta" imaju hrvatske korijene, hrvatski jezik im je poznat i blizak.
Voditeljica seminara Nina Kleflin, redateljica iz Zagreba, prezentirala je teme koje su obuhvaćale osnovna povijesna razdoblja u nastanku i razvoju kazališta, osnovne zakonitosti nastanka jedne kazališne predstave, ulogu redatelja, osnovne probleme režije dramskog dijela u kazalištu, međusobnu suradnju redatelja, glumaca i ostalih suradnika, značaj dramaturške analize djela i preciziranje ideje teksta i predstave, formiranje scenskog prostora i prilagodbu scene za amaterske potrebe.
Gost predavač seminara poznata hrvatska kostimografkinja Marija Šarić Ban prikazala je osnovne djelatnosti kostimografa kroz načine odabira kostima i primjere izrade kostimografskih skica.
Rukovoditeljica Odjela nakladništva Hrvatske matice iseljenika, profesorica Vesna Kukavica, u svom izlaganju "Kazalište kao medij razvitka hrvatskog kulturnog identiteta" osvrnula se i na postojeće web resurse i značaj digitalizacije hrvatskoga jezika, razne hrvatske književnike koji rade i stvaraju u inozemstvu kao i na značaj kazališta u očuvanju hrvatskoga kulturnoga identiteta.
Voditeljica seminara Nina Kleflin, redateljica iz Zagreba, tijekom svojih predavanja govorila je i o poznatim dramskim autorima i novom naraštaju hrvatskih dramatičara. Prikazan je i niz vježbi nužnih za glumačko-pedagoški rad u amaterskim ramskim grupama.
Tijekom praktičnog dijela polaznici su u prostoru imaginarne scene uvježbavali osnovne pokrete i putanje scenskih likova. Sudionici su svakodnevnim vježbama povezivanja djelova scena, vođeni voditeljicom u ulozi redatelja, svladavali djelove zahtjevne scenske radnje povezujući ih u jednu cjelinu. U završnom dijelu praktičnog bloka predavanja izvršen je odabir kostima, scene i odgovarajuće prateće glazbe.
Demonstriranje svog rada na seminaru glumačka grupa sudionika upriličila je pred mnogim zvanicama i mještanima u vidu scenskog prikaza dramatizacije tekstova hrvatskih autora.
Izvor:
/Portal HGD CG / www. hrvaticg.com