ODRŽAN SAJAM STARIH ZANATA I SUVENIRA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. kolovoza 2013. - 15:00
Autor: 

Nekoliko stotina posjetilaca, preko 60 izlagača iz zemlje i inozemstva i prilika da pogledaju neke od prepoznatljivih starih manufakturnih proizvoda kakvih gotovo više da nema po trgovinama, obilježili su veliki Sajam starih zanata i suvenira koji je sinoć održan na Trgu magnolija u centru Tivta.
Ovu manifestaciju priredili su kompanija „Đoković" iz Danilovgrada i Turistička organizacija Tivat, a Tivćani i brojni turisti uiskoristli su priliku da pogledaju i kupe maštovite suvenire i predmete koje izradjuju zanatlije – drvodjelje, korpari, kovači, klesari, grnčari, tkači, pletilje i vezilje... Na štandovima koji su prekrili veći dio površine Trga magnolija, kao svojevrsni kontrapunkt modernoj i bezdušnoj arhitekturi poslovnog centra Tivta, toplinom i starinskim šarmom su se izdvojili predmeti od drva, kamena, kovanog gvožđa, tekstila, koje su izložili njihovi proizvodjači iz gotovo svih gradova Crne Gore, ali i iz Srbije i Makedonije. Bilo je tu za svakoga ponešto – od manje ili više maštovitih i kičastih suvenira od školjaka i kamenčića, preko oslikanih predmeta, bižuterije, do vrijednih umjetnina u duborezu, ili maketa starih seoskih kuća od drveta i kamena, lutki u narodnim nošnjama, do ornamenata od maslinovog drveta i neizbježnih kvalitenih domaćih vina, rakija i proizvoda od meda i drenjina te proizvoda za svakodnevnu upotrebu poput kosijera, sjekira, potkovica i ostaloga što prave kovači. Nada Roćenović iz Bara tako je donijela cijeli tkački sto- razboj i na licu mjesta posjetiocima demonstrirala tu staru tehniku izrade tekstilnih proizvoda. Ona se inače, bavi izradom ručno tkanih šalova i šešira metodom filcovanja odnosno valjanja vune, a svaki pojedinačno od njenih proizvoda je neponovljivi unikat.

„Danas po prvi put u Tivtu realizujemo Sajam starih zanata i suvenira i veoma nam je drago što smo okupili ovoliko veliki broj izlagača i raznovrsnih proizvoda. Tu su kovači, drvodjelje, maslinari, vinari, medari i mnogi drugi koji na ovaj način javnosti i turistima prenose dio naše etnografske i uopšte kulturne baštine."- kazao je Velimir Đoković iz danilovgradske kompanije „Đoković" sa kojom TO Tivat već uspješno saradnjuje i na organizaciji sajma vina i turnira u urban soccer-u.
Na Sajmu su nastupili i pjevač Zdravko Djuranović i Slaven Knezović sa svojim bendom, te grupa „Mikrkozma", a priredjena je i modna revija na kojoj su manekenke nosile odjeću od džinska kombinovanu sa detaljima crnogorske narodne nošnje koju proizvodi etno-radionica „Rakočević" iz Bijelog Polja.
S. Luković