PRVI CRNOGORSKI PELJAR

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 14. kolovoza 2013. - 13:55
Autor: 

Prvo izdanje crnogorskog peljara, najvažnije nautičke publikacije svake pomorske zemlje skoro je završen. U toku je lektorisanjenje teksta i , ako sve bude teklo po planu, očekujemo da iz štampe izađe početkom narednog mjeseca kazao je direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju mr. Luka Mitrović , prenosi podgorička Pobjeda.
U atlasu će se naći 28 ažuriranih nautičkih planova i devet kartografskih prikaza našeg akvatorija. Jedan od razloga za izdavanje prvog peljara jeste to što neki strani sadrže neažurirane i netočne podatke o crnogorskoj obali
Peljar će imati oko 200 strana, bit će štampan na crnogorskom i engleskom jeziku u ukupnom tiražu od 1.000 primjeraka. Prvobitno je bilo najavljeno da će biti završen do početka glavne turističke sezone.

Tokom nekoliko posljednjih godina Zavod je izvršio 28 novih premijera i izradio nautičke planove gotovo svih luka, marina i pristaništa na Crnogorskom primorju. Tako će se u atlasu, između ostalog, naći i 28 ažuriranih nautičkih planova i devet kartografskih prikaza naše akvatorije – kaže Mitrović.
Uz pomoć peljara, domaće i strane pomorske kompanije i nautičari imaće ažurirane i pouzdane podatke i informacije o unutrašnjim plovnim putevima i crnogorskim lukama, marinama i pristanima, kao i druge važne nautičke informacije za sigurnu plovidbu, uplovljavanje i boravak u našim vodama.
Mitrović objašnjava kako je jedan od razloga za izdavanje prvog peljara i to što neki strani peljari sadrže neažurirane i time netočne podatke o crnogorskoj obali.
"Posebno je problematično što nijesu ažurirani peljari Velike Britanije i Hrvatske, čije se nautičke publikacije i karte naše akvatorije najviše koriste na međunarodnom planu. Čak su i podaci o raspoloživim dubinama i konfiguraciji obale za naše najznačajnije luke Bar i Kotor netačni, čime se dovode u zabludu potencijalni korisnici tih luka. Razlog tome je što podaci koji se odnose na našu obalu nijesu ažurirani već decenijama. Zbog toga su naša pomorska privreda i turizam svakako mogli trpjeti velike gubitke" – kaže Mitrović.
Objavljivanjem peljara, Zavod će ispuniti jednu od obveza koje proističu iz članstva Crne Gore u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji i Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji.
Peljar je izrađen kao standardna nautička publikacija u skladu sa tehničkim preporukama Međunarodne hidrografske organizacije, a u potpunosti ga je pripremio Zavod za hidrometeorologiju i sezimologiju, odnosno Sektor za hidrografiju i oceanografiju.
"Peljar je zaista važan dokument koji je neophodan kako bi se maksimalno iskoristili veliki potencijali Crne Gore u pomorstvu i turizmu. Značaj su prepoznale neke institucije i kompanije iz domena pomorske privrede pa smo uspjeli da, uz njihovu pomoć, obezbijedimo dio finansijskih sredstava za pripremu i štampanje" – kaže Mitrović.
Inače, peljar je, uz pomorsku kartu, osnovno navigacijsko sredstvo kojim se pomorac, odnosno navigator, služi u pripremi plovidbe i za vrijeme njenog trajanja. Korišćenjem podataka iz peljara, on bira najpovoljniju rutu do određenog područja ili luke. U njemu su navedeni opči podaci o moru, detaljna uputstva i smjernice za izbor rute, osnovne upute za sigurnu plovidbu, podatci o objektima za orijentaciju, vremenskim prilikama, morskim strujama i nivou mora. Iz njega se mogu dobiti podatci za plovidbu kanalima, uskim prolazima, tjesnacima i područjima opasnim za plovidbu. Riječju, pomorac iz atlasa dobija podatke za prilaženje lukama, uplovljavnje, boravak u lukama, isplovljavanje, obavljanje lučkih operacija i usluga u lukama.
/Pobjeda/