OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MIHAILA JOVIĆEVIĆA U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. kolovoza 2013. - 10:02
Autor: 

"Put u Emaus" naziv je izložbe slikara Mihaila Jovićevića koja je otvorena u srijedu u Galeriji solidarnosti. Autor je izložbu posvetio sjećanju na don Branka Sbutegu. O autoru i njegovom stvaralačkom radu govorili su direktor JU Muzeji Kotor Andro Radulović i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.
Izložbu simboličnog naziva „Put u Emaus" otvorio je don Brankov brat Anton Sbutega.

„Slikarstvo Mihaila Jovićevića je sa jedne strane je moderno jer je apsolvirao cijelokupno nasleđe modernog slikarstva dvadesetog vijeka izgrađujući jedan svoj originalni stil, ali istvremeno i tradicionalno ne samo po tematici već po tome što koncept njegovog slikarstva nije samo estetska funkcija već su to prozori prema viječnosti." kazao je otvarajući izložbu Anton Sbutega.
Postavkom je obuhvaćeno tridesetak radova najvećim dijelom sakralne tematike nastalih u periodu 1969 – 2011. ulja na platnu, kombinovanoj tehnici i akriliku na papiru.
Posjetioci su na na kraju otvaranja izložbe b ili počašćeni glazbom J.S.Bach-a, u izvođenju Ane Dulović (violončelo).
Mihailo Jovićević je rođen 1939. Umjetničku školu završio je u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Beogradu, u klasi Mila Milunovića i konzervatorske studije kod Milorada Medića. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja 13. julske nagrade.
Jovićević je snažna umjetnička ličnost crnogorske savremene umjetnosti. Autor je impozantnog opusa od nekoliko hiljada radova, a tematskim opredjeljenjem dosljedan bibliskim, sakralnim motivima i inspiriran Njegoševom misli. Snaga Jovičevićevog slikarstva je utemeljena na duhovnosti i humanosti poruka donesenih modernom likovnom poetikom.
Poznati intelektualac i poznavatelj likovne umjetnosti Don Branko Sbutega, koji je posebno uvažavao Jovićevića i cijenio njegovo slikarstvo, doživio ga je kao slikara „naše duhovne vertikale i dok je stvaralaca poput njega tješimo se – nismo se obesmislili".
Mihailo Jovičević je ostvario značajnu karijeru kao muzealac i restaurator u Muzejima Cetinje, i vrsni profesor Cetinjske gimnazije, Kulturološkog fakulteta i Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju , Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i Fakulteta vizualnih umjetnosti u Podgorici.