VELEPOSLANICA HRVATSKE IVANA SUTLIĆ PERIĆ: CRNA GORA PRVA SLJEDEĆA ČLANICA NATO-A

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. kolovoza 2013. - 10:44
Autor: 

Veleposlanica Hrvatske u Podgorici Ivana Sutlić Perić ocijenila je, da je Crna Gora brže i spretnije od Hrvatske ušla u proces pristupanja Europskoj uniji i da će naša zemlja biti sljedeća članica NATO-a.
Ona je u intervju za prvi broj magazina Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, ,,Diplomarius", rekla da će Crna Gora, dobro pripremljena, postati prva sljedeća članica NATO saveza, odnosno da će u punopravno članstvo biti primljena na prvom samitu Alijanse, koji se bude bavio proširenjem. Ivana Sutlić Perić je istakla da je pregovarački proces idealan način da se država i njene institucije dovedu u funkciju služenja proklamovanim državnim ciljevima i boljitku svih građana.

Lojalnost Hrvata domovini Crnoj Gori
Komentirajući položaj Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, Ivana Sutlić Perić je rekla da je raduje količina nacionalne odanosti matičnoj državi i lojalnost Hrvata domovini Crnoj Gori.
- Da nije tako teško ne bi HGI bila politička stranka, koja ima poslanika u crnogorskom parlamentu i da bi njena predsjednica bila članica Vlade – zaključila je Sutlić Perić.

Glavni razlog relativno male podrške crnogorsih građana ulasku u NATO, prema njenom mišljenju je u tome što se kampanja vodi bez dovoljno polemike s onima koji su protiv članstva.
- "Razlog protiv je, prema mom mišljenju, emocionalne naravi. Crna Gora je bila u državi sa Srbijom, u vrijeme NATO intervencije i to je još donekle svježe. S jedne strane se pamti, čak i njeguje i podsjeća na žrtve bombardiranja, a istovremeno sve preduzima da se zaboravi zašto je do toga došlo" – naglasila je abasadorka Hrvatske.
Ona je istakla da je dobro što će Crna Gora najteža pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvoriti među prvima.
- "To je dobar početak pregovora. Crna Gora je s pripremama u toj oblasti počela istog trenutka kada je potpisala SSP, a do sada su i dva poglavlja zatvorena." – ocijenila je Ivana Sutlić Perić.
Ona smatra da je Crna Gora vještije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja EU.
-" Ne znam hoće li pregovori Crne Gore biti jednostavniji nego što su bili naši, ali znam da se tokom naših pregovora težište sa usko političkih tema prebacilo na poljoprivredne, energetske i ekološke standarde" – navela je Ivana Sutlić Perić i podsjetila da su pregovori Hravstke bili nekoliko puta zaustavljani, što zbog dešavanja s Haškim tribunalom, što zbog blokada Slovenije.
- Sigurna sam da Crna Gora takvo nešto od Hrvatske neće doživjeti. Crnoj Gori neće biti postavljani isti zadaci, jednaki uvjeti kroz kakve je u pregovaračkom procesu prolazila Hrvatska, ali se iz našeg iskustva može okvirno iščitati šta Brisel smatra minimumom, odnosno, optimumom usklađenosti nacionalne s legislativom EU – poručila je Sutlić Perić.
/Pobjeda/