JOSIPOVIĆ S VUJANOVIĆEM O RJEŠAVANJU OTVORENIH PITANJA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. rujna 2013. - 14:30
Autor: 

Sva otvorena pitanja među zemljama bivše Jugoslavije treba rješavati "ubrzanim tempom", a ne ostavljati ih političarima idućih generacija, rekao je u utorak na Cetinju hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s crnogorskim kolegom po dužnosti Filipom Vujanovićem.
"Otvorena pitanja koja baštinimo iz bivše zajedničke države treba rješavati ubrzanim tempom. Ta pitanja, ne samo između naših dviju zemalja, nego i svih zemalja u regiji, ne treba ostavljati idućoj generaciji političara", rekao je Josipović koji posjetom Crnoj Gori počinje četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje će posjetiti i Makedoniju te Kosovo.

Pitanje hrvatsko-crnogorske granice na Prevlaci jedno je od otvorenih pitanja, ali dvojica predsjednika slažu se kako nije riječ "o vrućem političkom pitanju" koje bi narušilo odnose dviju zemalja, već o njemu raspravljaju međuvladina povjerenstva.
"Nismo razgovarali o Prevlaci, nego o granici, a granično je pitanje više od same Prevlake", rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare. "Znamo da međuvladina povjerenstva intenzivno rade, postoje razlike u shvaćanju gdje bi granica trebala biti. Sasvim je jasan dogovor da ako povjerenstva ne nađu zajednički nazivnik u očekivanjima s jedne i druge strane, pred nama je dogovor, postupak pred međunarodnim sudom u Haagu. To je mjesto gdje države rješavaju svoja otvorena pitanja i sporove kad se ne mogu dogovoriti", rekao je i dodao kako to "nije vruće političko pitanje. Mi znamo da je tu razlika, uostalom sličnu razliku imali smo s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, imali smo i sa Slovenijom. To nije vruće pitanje, mi zbog toga nemamo loše ili pogoršane odnose, znamo da je to problem koji treba riješiti i riješit ćemo ga", rekao je Josipović.
"To pitanje ne opterećuje naše odnose", rekao je Vujanović."Riješili smo ga privremenim režimom iz 2002. koji funkcionira uspješno bez državnih nesporazuma", rekao je.
Vujanović je zahvalio na hrvatskoj potpori crnogorskim euroatlantskim integracijama. "Ta je potpora bila i jest važna i mi veoma cijenimo spremnost Hrvatske da i dalje bude promotor naših integracijskih interesa, sada u jednoj novoj poziciji, članice Europske unije i, prethodno, članice NATO-a", rekao je.
Nakon sastanka s Vujanovićem Josipović se u Podgorici sastao s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.
/Hina/

Foto: Arhiva Radio DUX