"PURGATORIJE" - NAJBOLJE ŠTO TIVAT NUDI IZ KULTURE I ONOGA ŠTO NUDI U OBLASTI TURIZMA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 13. rujna 2013. - 13:48
Autor: 

U povodu završetka Festivala „Purgatorije 2013." Centar za kulturu Tivat organizirao je konferenciju za novinare, u Galeriji Ljetnjikovca "Buća - Luković" na kojoj su predstavljeni rezultati festivala i planovi za naredni period.
Direktor tivatskog Centra za kulturu Milena Radojević kazala je da je festival duboko pustio svoje korjene, te je postao jedan od prestižnijih festivala u regionu.

"Imali smo 74 programa ukupno za nešto više od dva mjeseca, u okviru progama imali smo 44 pozorišne predstave, dvadeset u produkciji Centra za kulturu, 15 muzičkih programa, 6 književnih programa, 7 programa za djecu, 4 likovne izložbe. Imali smo 5 novih pozorišnih produkcija na repertoaru na koje smo jako ponosni. Festival je posjetilo preko 20.000, a sve je koštalo oko 220.000 eura. Sredstva je obezbjedila Opština Tivat i Centar za kulturu Tivat.
Sve ono najbolje što je nastalo u regionu kada je u pitanju pozorište mogli smo vidjeti u Tivtu, zahvaljujući Tanji Mandić selektorki takmičarskog dijela Purgatorija koja je napravila sjajan izbor.
Napravili smo jedean sklad između umjetničkog dijela i onog što publika želi i hoće da gleda. Želim da se zahvalim našoj sjajnoj publici koja nije samo iz Tivta i turistima, već iz cijele Crne Gore i regiona. Bilo je slučajeva da su nas zvali telefonom da kasne zbog saobraćajnih gužvi kako bi za petnaestak minuta pomjerili početak predstave.
Ostvarili smo odličnu saradnju sa Portom Montenegrom, tako da smo zbog velikog interesovanja predstavu Filomena Marturano koja je bila planirana da se igra pet puta izveli jedanaest puta, od toga dva puta na sceni u Portu te na taj način zadovoljili dio publike" - kazala je Radojević.
Gradonačelnik Tivta i predsjednik organizacionoog odbora „Purgatorija" Miodrag Kankaraš izrazio je zadovoljstvo festivalom koji je u potpunosti opravdao očekivanja.
"Festival mediteranskog teatra ono najbolje što Tivat nudi iz kulture i onoga što nudi u oblasti turizma. Moramo biti zadovoljnii ponosni ako imamo u vidu činjenice da je ovaj festival najduže trajao u regionu, najjeftinje koštao i da je jedan od najkvalitetnijih.
Centar za kulturu je ovo radio sa malim brojem izvršilaca i sigurno to ne bi bilo moguće da se ne radi o uigranoj ekipi i da se ne radi o ljudima od struke koji žele da rade u Tivtu" -kazao je Kankaraš.
„Kad se sve sabere mislim da ćemo moći sa ponosom konstatovati koliko se uloženih sredstava u Festival vratilo. Ne znam kad je zadnji put vladalo toliko interesovanje za karte i rezervacije. Do kraja godine biće saopšten i taj podatak i mislim da ćemo biti ponosni.
Bez velikih pozorišnih eksperimenata, na čisti kvalitet i čisti pozorišni klasični izraz. Na pet scena koje su bile definisane. Dvije od njih su bile u Porto Montenegru što puno govori o realizaciji strategije razvoja Tivta kao grada nautičkog turizma i kulture što daje za pravo da Purgatorije približimo drugim djelovima grada gdje bi se oni mogli izvoditi" - kazao je producenta Centar za kulturu Nevenn Staničić.
"Na dresu Centra stigle su četiri kvalitetne rediteljske i scenarističke ponude za rad na novom pozorišnom poduhvatu, a mi planiramo jednu pozorišnau premijeru i inoviranje jedne predstave iz ranije produkcije"- kazala je Radojević.