HITNO PRIMJENITI STANDARDE MANILA AMANDMANI STCW KONVENCIJE - U SUPROTNOM PROBLEMI ZA NAŠE POMORCE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. rujna 2013. - 10:34
Autor: 

Budući da značajno kasni u primjeni tzv. Manila amandmana medjunarodne STCW konvemcije, Crnoj Gori prijeti opasnost da se već do kraja godine nadje na Crnoj listi Medjunarodne pomorske organizacije IMO, što bi imalo izuzetno teške posljedice za naše pomorce. Nekoliko tisuća njih angažovano je na brodovima stranih kompanija a kojima bi,eventualno proglašavanje naše zemlje jednom od onih koje ne poštuju najnovije medjunarodne standard u obuci i sertifikaciji pomoraca, bilo velika prepreka da dalje na najodgovornijim dužnostima, angažuju naše pomorce.
IMO je predvidio da sve države članice te organizacije, a medju kojima je i Crna Gora, do 1.siječnja ove godine dostave izvještaje o primjeni Manila amandmana STCW konvencije u nacionalnom sustemu obuke, sertifikacije i zapošljavanja pomoraca. Naša je država medjutim, tek u postupku donošenja novog Pravilnika o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca koji je, opet, dosta manjkavo koncipiran na što su odgovornima u Vladi Crne Gore, ovih dana na okruglom stolu u Podgorici, ukazali predstavnici pomorske struke i privrede.

Inače, od 1.srpnja ove godine u svim državama članicama IMO trebalo je da počne obuka pomoraca u skladu sa Manila amandmanina STCW, dok od 1.siječnja 2014 počinje njena obavezna primjena u obuci za bezbjednost brodova i posada.
Udruženje kapetana trgovačke mornarice CG iz Kotora, predložilo je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva niz sugestija i primjedbi na nacrt novog Pravilnika o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca, kako bi državi pomoglo da što prije uvede standarde koje podrazumijevaju Manila amandmani STCW konvencije.
Koliko smo blizu, a koliko daleko od famozne crne Liste IMO-a, bavimo se u našoj emisiji o moru i pomorstvu "Neptun" koja vam donisi i priču o završetku prvog peljara za plovidbu teritorijalnim morem Crne Gore nakon čak 30 godina, kao i slučajevima nepoštovanja Zakona o hidrografskoj djelatnosti od strane brojnih stranih firmi koje na našem primirju neovlašćeno obavljaju hidrografske i batimetrijske premjere i istraživanja podmorja.
S.L.
Audio: Dusan Slavnic, Sektor za hidrografiju HMSZCG

Audio: Janko Milutin, Udruzenje kapetana trgovacke mornarice CG