GOST EMISIJE TRAGOM HRVATA - PRIM. DR. JOSIP GJUROVIĆ

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. rujna 2013. - 9:42
Autor: 

U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja", ugostili smo prim.dr Josip Gjurovića-predsjednika Hrvatske bratovštine - Bokeljske mornarice 809 Zagreb.
Njegova intimna i krvna povezanost sa Bokom je jaka i čvrsta, s obzirom da je već šest stoljeća Prčanj stalna i sigurna luka njegovih predaka. Potječe iz obitelji, koja je Boki dala mnogo kapetana, brodovlasnika, kao i neponovljivog Vicka Gjurovića, koji je jos u ono vrijeme dobio ordene Franje Josipa i egipatskog sultana.
U Zagrebu je ostvario svoju karijeru kao prim.dr. kardiolog. Prvi je prezentirao u bivšoj Jugoslaviji prvu kardio jedinicu specijaliziranu kao konorarnu jedinicu.

"To je za tadašnje vrijeme predstavljalo zaista evoluciju u medicini"- kaže Gjurović.
Bio je u doticaju s mnogim Hrvatima iz Boke, među kojima je najpoznatiji Karlo Radoničić, koji je bio osnivač interne klinike u Zagrebu, kao i admiral Bokeljske mornarice u Kotoru. Dvadestih godina prošlog stoljeća je u Zagrebu bilo toliko Bokelja, da je 1924 .godine osnovano i registrirano "Društvo Bokelja ".
"I u doba socijalizma su dolazili gradonačelnici Kotora, Tivta i Budve na našim svečanostima, koje smo organizirali u Zagrebu"- kazao je Gjurović.
Kao predsjednik Bokeljske mornarice 809 Zagreb istakao je :
"Imamo značajnu izdavačku djelatnost, ne veliku, ali moram spomenuti i jedan prikaz slikara Bazija Ivankovića, autora Željka Brguljana. Pronašli smo stotinjak njegovih izgubljenih slika, i sve sabrali u jednoj knjizi."
U isčekivanju izbora novog admirala Bokeljske mornarice, Gjurović smatra da podružnica iz Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj, također imaju obvezu i pravo sudjelovati u izboru. Posjetivši Hrvatsko nacionalno vijeće i Dux radio zatekao je zajednicu, koja se bori za prava, kulturu i identitet Hrvata, i kao takva opstaje.
"Koncentracija kulturnih vrijednosti u Crnoj Gori je velika, i to je nešto što trebaju čuvati svi, posebno autohtoni Bokelji, koji mogu najviše doprinjeti u očuvanju kulturne baštine.Volio bih da aktiviramo naše Bokelje u Zagrebu i Hrvatskoj, da budu više nazočni u Boki. Čini mi se da je došlo i do pomaka prihvaćanja Hrvata kao manjine.
Želim svim Bokeljima da imaju taj osjećaj pravog, autohtonog bića, kojeg treba sačuvati, a to mogu samo sa aktivnim djelovanjem svakog od njih." kazo je prim.dr Josip Gjurović.
Emisiju možete poslušati na našem portalu u rubrici Emisije - Tragom Hrvata Boke i događaja.