TIVAT - NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ BALONI NA GRADSKOJ RIVI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. rujna 2013. - 8:56
Autor: 

Četvrti po redu Međunarodni festival balona - Mongolferija „Nebo Crne Gore" održan je sinoć u Tivtu gdje je pet velikih balona postavljenih na gradskoj rivi Pine privuklo veliku pažnju posjetilaca. Ovu nesvakidašnju i vrlo atraktivnu manifestaciju priredili su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Balonarskim klubom „Budućnost" iz Podgorice u suradnji sa Veleposlanstvom Ukrajine u Crnoj Gori, Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, Općinom i Turističkom organizacijom Tivta. Generalni pokrovitelj festival bila je kompanija „FLY Montenegro", a sponzori firme „Pirella" i „Aqua Bianca".

Iako su jaki udari bure koji su počeli samo što su se baloni uzdigli nad rivom, brzo primorali organizatore da spuste velike šarene letjelice, na tivatskoj gradskoj rivi ipak se okupilo nekoliko desetina balonara iz Crne Gore, Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, Češke, Litvanije, Mađarske i Slovenije,koji su sa puno strpljenja zainteresovanim posjetiocima objašnjavali detalje opreme balona i postulate tog vrlo atraktivnog sporta. Feštu balonarstva su svojim nastupom upotpunili Gradska muzika Tivat, folkloraši KUD-a "Boka" i plesna grupa "Bellissima". Naglašavajući da je inicijativa da Ukrajina pomogne Crnoj Gori u razvoju balonarstva potekla prije par godina prilikom posjete premijera Mila Đukanovića Kijevu, veleposlanica Ukrajine Oksana Sljusarenko naglasila je da balonarstvo ima veliki značaj u turizmu, ali i u marketinškoj industriji jer mnoge kompanije odlučuju da se reklamiraju na upešatljivo velikim pokretnim reklamnim površinama – balonima.
"Balonarstvo može produžiti turističku sezonu u Crnoj Gori koja može imati recimo balonarske letove nad Skadarskim jezerom, Bokokotorskim zalivom ili kanjonom Tare. Ukrajina ima dva festivala balonarstva svake godine, a ovdje imamo punu podršku Balonarskog kluba "Budućnost" i Općine Bar da na ovaj način doprinesemo proslavi 100-te godišnjice zrakoplovstvaa u Crnoj Gori. Ovdje je i vlasnik kompanije "Kubiček" iz Češke koja je jedan od glavnih proizvodjača balona u Europi, a danas smo u Općini Tivat održali i jedan seminar-predavanje za sve zainteresirani u Crnoj Gori koji su voljni da doprinesu razvoju ove djelatnosti u ovoj državi. Mnogi crnogorski biznismeni spremni su da naruče balone sa brendovima svojih firmi, hoteli takodje, a puno polažemo na bezbjednost pa su tako ovdje bili i nekoliko iskusnih pilota balona koji imju pojedinačno više od 1.500 sati naleta i koji su spremni da obučavaju vaše balonare."- kazala je veleposlanca Sljusarenko.
Inače, u Crnoj Gori trenutno djeluje samo balonarski klub "Budućnost" iz Podgorice koji raspolaže sa jednim balonom zapremine 3.000 kubika u čijoj se korpi mogu smjestiti maksimalno četiri osobe.
S. Luković