„ORASCOM“ PODNIO ZAHTJEV ZA IZDAVANJE GRADJEVINSKIH DOZVOLA ZA GOLF KOMPLEKS I MARINU NA LUŠTICI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. rujna 2013. - 13:58
Autor: 

Kompanija „Luštica Development iz Tivta , kćerka-firma egipatsko-švajcarskog konzorcijuma „Orascom", podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjeve za izdavanje gradjevinskih dozvola za dva ključna objekta budućeg turističkog resorta Luštica Bay kojeg ta firma gradi na ukupno oko 7 miliona kvadrata sada netaknute prirode na krtoljskom dijelu poluostrva Luštica.
Direktor Sektora planiranja i razvoja u „Luštici Development" Omar Farid potpisao je zahtjeve za izdavanje gradjevinskih dozvola za gradnju golf-kompleksa na Luštici, kao i gradnju marine u zalivu Trašte.

Ukupna površina golferskog kompleksa na Lušici je 1.054.079 četvornih metara od čega samo igralište sa 18 rupa zahvata 860.730, a zaštitno zelenilo 193.349 m2 Pored samog igrališta, ovaj kompleks obuhvata i golf-hotel sa pratećim sadržajima golf kluba i servisa, te posebne golf-vile kao objekte tzv. „ekskluzivnog stanovanja". Posebna prednost golf igrališta na Luštici kojeg dizajnira čuvena američka kompnaija „Gary Player Design" je činjenica da se nalazi na brdu na poluostrvu, što omogućava da igrači koji ga koriste, uživaju u zaista spektakularnom pogledu na Tivatski zaliv sa jedne, otvoreno more sa druge, odnosno padine Lovćena sa treće strane.
Marina u zalivu Trašte gradiće se na dijelu obale izmedju uvala Oblatna i Pržna, ispred tzv. Marina Village-a, - svojevrsne replike naših starih malih primorskih mjesta koja će sadržati stanove, restorane, kafee i slične sadržaje. Za izgradnju marine biće napravljena dva velika kamena lukobrana koji će efikasno od udara mora nošenog južnim vjetrovima, koji se razvijaju u zalivu Trašte, štititi 120 jahti koje će se moći smjestiti u novoj marini. Posao fundiranja lukobrana na mekom i pjeskovitom dnu tog dijela akvatorijuma zaliva Trašte, biće dodatni izazov sa kojim se već nose "Orascomovi" inženjeri specijalizovani za marinske strukture. Nova marina moći će da primi super-jahte dužine do 60 metara kojima će obezbjeđivati siguran vez i snabdijevanje, vodom, strujom i gorivom.
S. Luković