MEDITERANSKI DAN OBALE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. rujna 2013. - 10:10
Autor: 

Od 2007 godine, u okviru Mediteranskog Akcionog Plana (UNEP/MAP) Dan obale obilježava se u zemljama Mediterana 25. rujna, a u cilju promovisanja zaštite obale i mora, kao i održivog upravljanja ovim resursima. JP „Morsko dobro", u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, na prigodan način svake godine obilježi ovaj dan.
Tim povodom, JP „Morsko dobro" pripremilo je poster na temu crnogorskih plaža koji će se 25. i 26. rujna distribuirati u osnovnim školama širom primorja. Ovogodišnji poster je peti u nizu koje JP „Morsko dobro" priprema kao dio obilježavanja Dana obale. Prethodnih godina, bili su predstavljeni posteri na teme "Pomorstvo minulih epoha", "Biodiverzitet mora", "Staništa na crnogorskoj obali" i "Fizičko-hemijski procesi u moru". Cilj ove akcije je, kao i prethodnih godina, da se djeci školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora.

Treba posebno istaći i to da će ove godine JP „Morsko dobro" posjetiti i osnovne škole na sjeveru Crne Gore, gdje će, osim distribuiranja informativnog materijala održati i prezentacije na temu obale, njenih posebnosti i načina zaštite. JP „Morsko dobro" pokreće ovu inicijativu u cilju promovisanja mora i obale kao resursa koji pripadaju svima nama i o kojima svi treba da znamo i brinemo, živjeli na primorju ili ne.
Centralno obilježavanje Dana obale ove godine održava se u Riminiju, Italija, u organizaciji Regije Emilija Romanja i Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcionog plana (MAP), a u sklopu aktivnosti EU IPA Adiratic SHAPE projekta. Ovom manifestacijom poručuje se da očuvanje obale, njenog biodiverziteta, pejzaža, prirodne i kulturne baštine, moraju biti obaveza za sve one koji žive na obali, od obale, sa obalom i za obalu.
Centralna tema ovogodišnje proslave biće plaže i, u skladu sa tim, predviđen je veliki broj relevantnih prezentacija, kao i manje formalnih događaja vezanih za korišćenje i zaštitu plaža. Domaćin centralne proslave je Paola Gacolo, regionalni ministar za teritorijalnu bezbjednost i civilnu zaštitu zemljišta i obale.
Centralnoj proslavi prisustvovaće i predstavnici JP „Morsko dobro" i prezentovati aktivnosti koje se u Crnoj Gori realizuju u sklopu projekta EU IPA Adriatic "SHAPE", u okviru kojeg se radi na implementaciji određenih odredbi IUOP Protokola. Projekat koji se finansira iza IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje ima za cilj uspostavljanje okvira za intergralno upravljanje obalnim područjima.