PRVI “BIG GAME FISHING” U HERCEG - NOVOM

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. rujna 2013. - 10:48
Autor: 

Lov na sabljarku prava je atrakcija u svijetu, a posljednjih godina i na Jadranu. Prvi puta takmičenje "Big game fishing", ribolov na tune i sabljarke, održano je u protekla tri dana na 12 milja od Herceg Novog.
Trodnevno takmičenje "Big game" u lovu na tune i sabljarke počelo je u četvrtak u Herceg Novom, kada je na otvoreno more isplovilo 13 brodova sa posadama iz Gradske luke.
Novljanin Raco Gardašević je i najzaslužniji, uz Sportsko-ribolovni klub "Jugole Grakalić" za organizaciju prvog trodnevnog "Big game" u Herceg Novom.

Jedan je od pasioniranih i dugogodišnjih takmičara u lovu na tune i sabljarke u Americi, gdje je živio do prije nekoliko godina, kao i u Hrvatskoj. Zadovoljan je odzivom 13 ekipa, odnosno brodova i posade iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Rusije.
"Danas je posljednji dan za »Big game fishing« i istinski doživljaj morske avanture u lovu na izuzetno otporne i borbene tune i sabljarke. Nikad se ne zna kolike će biti", kaže Raco Gardašević. prenosi Radio Jadran.
On je do sada mnogo puta vodio pravi mali rat sa velikim primjercima »kraljice mora« od preko 100 kilograma. Jučerašnji dan, bio je karaklterističan za tune s manjom kilažom.
"Imali smo uspješan dan. Uhvatili smo 50 tona tune, u vodama 12 milja od obale. Bile su to manje tune, oko 10 kg, nismo išli na velike. Ali, boduje se i ocjenjuje ukupna težina ulova, mada i najveći primjerak", rekao je za Radio Jadran Raco Gardšević, koji ima takmičarski brod "Bluefin".
U posadama ribarskih brodova su zaljubljenici u lov tune i sabljarke, poput Vlada Georgieva, biznismena Zorana Obradovića, Nebojše Šaponjića, dr Čolića, vlasnika istoimene klinike.
U takmičenju će se ocjenjivati najteži ulov i najveća ulovljena sabljarka a proglašenje pobjednika i zajednička riblja večera održana je u restoranu "Bluefin" na Škveru u subotu naveče.
Organizator takmičenja "Big game" je sportsko-ribolovni klub "Jugole Grakalić" iz Herceg Novog.
U Hrvatskoj u Jezerima, na otoku Murteru, u toku je veliko međunarodno takmičenje u "Big Game Fishingu", u kome učestvuju 44 posade iz cijelog svijeta.
/Radio Jadran/