U MORE BACILI BOCE SA PORUKAM ZAŠTO CRNA GORA TREBA DA PRISTUPI NATO-U

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. rujna 2013. - 19:06
Autor: 

Dvadeset i osam članova Organizacije mladih Atlantskog kluba Crne Gore (YATA) danas su sa brodova u more ispred zaliva Boke kotorske, bacili ukupno 29 zapečaćenih boca sa porukama zašto bi po njima, Crna Gora trebalo da postane članica NATO-a. U maniru starih pomoraca na jedrenjacima koji su porukama u boci nekada pokušavali da komuniciraju sa obalom sa dalekih oceana, mladi članovi Atlanstkog kluba danas su sa dvije jedrilice tipa „ELAN 43R" Mornarice Vojske Crne Gore na kojima su za ovu priliku bile istaknute i zastave Alijanse, u more, oko pola milje jugoistočno od ostrva Mamula, bacili boce sa svojim porukama. Ako ih morske struje ne vrate na crnogorsku obalu, izvjesno je da će većina tih boca stići upravo u države članice NATO – Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Albaniju jer su sve države koje izlaze na Jadran osim Crne Gore i BiH, već u Sjevernoatlantskoj alijansi.

„Aktivnost „Poruka u boci" dio je šireg projekta namijenjenog mladim ljudima u Crnoj Gori pod nazivom „Za bezbjednu mogućnost". Namjera nam je da na simboličan način povežemo staru pomorsku tradiciju sa suvremenom težnjom naše zemlje, a to je da Crna Gora postane članica kolektivnog sistema bezbjednosti – članica NATO."- kazao je tim povodom predsjednik YATA Crne Gore Vladan Balaban dodajući da boce sadrže dvojezične poruke na našem i engleskom jeziku „sa željama i motivima mladih atlantista Crne Gore zašto želimo da našu zemlju vidimo u NATO".
Broj boca – 29, simbolično predstavlja broj aktuelnih članica NATO (28) i još jedna za buduću novu članicu Alijanse – Crnu Goru.
„Naša ambicija kao mladih ljudi je da u potpunosti iskoristimo naše pravo da kreiramo sopstvenu budućnost kao i da preuzmemo punu odgovoprnost za kreiranje budućnosti našeg društva, kao i da zakoračimo u tu budućnost bez predrasuda."- poručio je Balaban.
Najmlađi medju aktivistima YATA koji su juče isplovili iz tivatske marine Porto Montenegro, imao je samo 10 godina a njegova nešto starija koleginica, studentkinja Kristina Radončić pročitala je neke od najupečatljivijih poruka prije nego što su one u bocama, prepuštene morskim valovima.
„Glas mira stiže kroz ove talase kako bi vam donio lijepe vijesti – Crna Gora je spremna postati dio NATO alijanse."- kazala je Radončić.
Aleksandra Đakonović je istakla da će 29 boca sa porukama mladih atlantista Cne Gore, svijetu prenijeti njihova vidjenja „prosperiteta i ekonomskih benefita od članstva naše države u NATO".
„Takodje, istakli smo i naša vidjenja koristi koje sam NATO može dobiti od našeg članstva, kao i to na koji način naša zemlja mož doprinijeti bezbjednosti i širenju demokratije u međunarodnoj zajednici."- naglasila je Đakonović dodajući da će činom ulaska u NATO „Crna Gora ostaviti prošlost za sobom i dokazati da bez straha gleda u budućnost".
S. Luković