STARA ZVONA SV. ROKA U NOVOM RUHU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. listopada 2013. - 13:58
Autor: 

Na zvoniku crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi u tjeku je renoviranje i rekonstrukcija starih zvona i sata koji se nalazi na pročelju zvonika.
Zvona su još uvjek u odličnom stanju, zvuk je jako kvalitetan a izlivena su 1919. godine u Ljubljani. Upravo radimo na rekonstrukciji postolja na kojim se nalaze od postavljanja, zatim slijedi čišćenje zvona, elektrifikacija jer do sada se ručno zvonilo kao i postavljanje mreža kako bi ih zaštitili od golubova koji slijeću u zvonik. U planu je stavljanje u funkciju starog sata koji se nalazi na zvoniku kazali su nam djelatnici specijalizirane firma iz Kaštela koja se bavi isključivo održavanjem zvona.

Novi lastovski župnik don Nikola Majić kazao je da bi radovi trebali biti završeni do petka, a za nedelju 6. listopada planiran je blagoslov zvona i rekonstruirane župne kuće u Donjoj Lastvi.
Radovi na rekonstrukciji zvona koštaju oko 15.000 eura, sredstva je djelimično obezbjedila Kotorska biskupija, donatori i sam župnik.
Crkva Svetog Roka ima jedan od najljepših zvonika u Boki, započeli su je graditi mještani 27.srpnja 1885.god a završena je 31.svibnja 1886.
Više možete poslušati u našoj narednoj emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" koja je na programu u četvrtak 3.listopada u 13 sati u kojoj ćemo ugostiti novog župnika don Nikolu Majića i poslušati razgovor sa meštrima zvonarima iz Kaštela koji obavljaju težak i specifičan posao.
"Jedan kolega je kazao da se nije nadao da će galebove gledati sa leđa i tako od kampanel do kampanela uzduž Jadrana" kazali su nam meštri iz Kaštela na vrhu zvonika.
Više u našoj foto galeriji.
Miro Marušić