JOSIPOVIĆ U POVODU 10 GODINA NEMATERIJALNE BAŠTINE: DUBROVNIK PRAVO MJESTO ZA OBLJETNICU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. listopada 2013. - 20:25
Autor: 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvorio je poslijepodne na prigodnoj svečanosti u Dubrovniku manifestaciju kojom se obilježava 10. obljetnica UNESCO-ove Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i Svjetske konferencije međunarodne mreže gradova i čuvara nematerijalne baštine (ICCN) Dubrovnik 2013.
Hrvatski predsjednik rekao je tom prigodom nazočnima kako je Hrvatska mala zemlja, ali zemlja velike kulturne tradicije, te da je Dubrovnik pravo mjesto za održavanje takvog skupa.

"U Dubrovniku susrećemo stoljeća i sve ono što kultura znači i sve ono što čini duhovnost jednog naroda", rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako je posebice za male narode važno da čuvaju multikulturalnost te da i male zemlje, a ne samo velike, budu prepoznate u svijetu i da su duhovne vrijednosti prepoznate i u malim narodima.
Hrvatski predsjednik istaknuo je kako smo mi u Hrvatskoj ponosni na svoju kulturnu baštinu i kulturnu tradiciju.
Tema skupa koji će trajati do nedjelje, 6. listopada, jest "Mladi u očuvanju nematerijalne kulturne baštine", a svrha mu je upoznati mlade ljude s tim koliko je važno očuvati izvornu baštinu i uputiti ih kako mogu izgraditi svoju budućnost kroz njezino očuvanje.
Na skupu sudjeluje više od 150 međunarodnih stručnjaka iz 30-ak zemalja.
Zadnjeg dana, u nedjelju, 6. listopada, na Stradunu će se plesati veliki linđo, koji je prijavljen i za Guinessovu knjigu rekorda.
Na današnjoj prigodnoj svečanosti govorili su i župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, predstavnica Ministarstva kulture Ruth Carek, izaslanica UNESCO-oa Helena Drobna te gradonačlenik kineskoga grada Gangneunga Myeong-Hee Choi. Nazočne su pozdravili i ravnateljica Folklornog ansambla Linđo Dubravka Sarić te autorica programa i voditeljica projekta UNESCO - 10 godina Konvencije o nematerijalnoj baštini Vinka Ljubimir.