PREDSTAVNICI „HANSA SHIPPING“ OBEĆALI NASTAVAK ZAPOŠLJAVNJA MLADIH KADETA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 04. listopada 2013. - 11:08
Autor: 

Izvršni direktor poznate njemačke brodarske kompanije „Hansa Shipping" GMBH iz Hamburga, Peter Makenprang, boravio je u Crnoj Gori gdje je na jedrenjaku tog brodara „Sea Cloud II" u luci Kotor, održao sastanak sa dijelom crnogorskih pomoraca koji plove za „Hansu" kao i sa predstavnicima agencije „Sikimić Marine Services" iz Herceg Novog koja je tzv.crewing agent njemačke kompanije u našoj državi.
Riječ je o redovnom godišnjem sastanku menadžera „Hanse" sa dijelom svojih zapovjednika, upravitelja i drugog oficirskog kadra sa njihovih brodova. „Hansa" inače, što u sopstvenom vlasništvu, što u menadžmentu, trenutno ima oko 44 broda za prevoz kontejnera pojedinačnog kapacite a od 1,3 do 6,5 tisuća TEU, četiri tankera za prevoz naftnih preradjevina i dva putnička broda-jedrenjaka. Njihovi jedrenjaci „Sea Cloud" i „Sea Cloud II" redovni su posjetitelji Boke kotorske, a impozantni stari četvorojarbolni bark „Sea Cloud" dug 109 metara, izgradjen daleke 1931 godine, ubjedljivo je najljepši i najtarktivniji brod koji posljednjih godina uplovljava u luku Kotor.

„Naša dva putnička broda dosta često dolaze u Kotor pa smo tu priliku iskoristili da se ovdje sastanemo sa dijelom naših oficira, zapovjednika i upravitelja stroja iz Crne Gore i razmijenimo mišljenja o radu naše kompanijei njenim daljnjim planovima, kao i sa našim ovdašnjim agentom, kapetanom Špirom Sikimičem."- kazao je Peter Makenprang dodajući da „Hansa" veoma cijeni kvalitet i renome naših pomoraca što potvrduje i činjenica da ta kompanija na svoje brodove redovno ukrcava i naše mlade pomorske pripravnike – kadete (tek završene učenike Srednje pomorske škole koji odradjuju pripravnički staž). „Hansa" je tako lani na svoj jedenjak „Sea Cloud II" upravo u Kotoru ukrcala dvije mlade dame – maturantkinje kotorske Srednje pomorske škole Biljanu Seper i Sandru Bojanić, čime je i pripadnicama ljepšeg pola iz Crne Gore široko otvorila vrata za profesionalni angažman na svojim brodovima.
„Mi i njima nudimo da nastave da grade svoju karijeru oficira na našoj kompaniji koja će vjerovatno, već naredne godine jedan od svojih brodova povjeriti i prvoj ženi-zapovjedniku.Na našim brodovima inače, trenutno zapošljavamo oko 220 pomoraca iz Crne Gore – većinom zapovjednike, upravitelje stroja i oficire i sa njima smo jako zadovoljni. Evo i na ovom brodu koji je danas u Kotoru upravitelj stroja je Crnogorac."- kaže Makenprang podsjećajući da je „Hansa Shipping" prije par godina donirala jedan brodski pomoćni motor kotorskoj Srednjoj pomorskoj školi za potrebe obuke u praksi njenih učenika brodomašinskog smjera .
„Naši brodovi moraju biti opsluženi odlično obučenim i obrazovanim posadama, posebno oficirima, jer je pomorstvo veoma lijep, ali i izazovan posao sa stanovišta bezbjednosti ljudi, broda, tereta i zaštite životne sredine. Stoga veliku pažnju poklanjamo obuci naših kadrova, kako onih koji su već zaposleni kod nas, tako i onih koji će, nadamo se, u budućnosti naći zaposlenje na našim brodovima."- objašnjava Makenprang dodajući da „Hansa" ima poseban program izgradnje i obuke kadrova koji na njihovim brodovima rade i napreduju od kadeta do zvanja komandanta ili upravitelja stroja.
S. Luković