OTVORENA IZLOŽBA MIHAILA JOVIĆEVIĆA U BOGORODIČINOM HRAMU

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. listopada 2013. - 12:19
Autor: 

Sinoć je u povodu stote obljetnice posvećenja Bogorodičinog hrama na Prčanju i 1700 godina Milanskog edikta, u Bogorodičnom hramu u 19 sati otvorena izložba crnogorskog slikara Mihaila Jovićevića
Njegov cijeli umjetnički opus iznimno je vrijedan, u što su se imali prilike uvjeriti svi posjetitelji.Snaga Jovičevićeva slikarstva utemeljena je na biblijskim motivima.U Bogorodičinom hramu izloženo su 33 slike. Jedna od najdominantnijih je centralna slika, visoka 4 metra, pod nazivom"Raspeće" , koja zaista fascinira, i koja se stopila s Crkvom u potpunosti.

Izložbu je otvorio apostolski nuncij za Crnu Goru nadbiskup mons. Luigi Pezzuto.
Sam umjetnik istaknuo je da "nijedno djelo nije ugrozilo slikarski fond crkve,nego se jednostavno uklopilo". Najavio je sljedeću izložbu za kraj studenoga povodom dvjestote godišnjice Njegoševa rođenja.
Njegova Ekscelencija mons.Pezzuto izjavio je da je Bogorodičin hram, sa svoja tri broda i raspećem koje se naginje, a ne pada, ostavio jako snažan dojam na njega jer svjedoči o postojanju baroka, sakralne umjetnosti i kršćanstva u ovome kraju.
U muzičkom djelu programa sudjelovale su sopranistica Milica Zdravković uz pratnju Andreje Orlando na klaviru.
O postavci je govorila i slikarka konzervatorka Jasminka Grgurević.
Mihailo Jovićević je rođen 1939. godine, završio je Srednju umjetničku školu u Herceg Novom i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu. Slikarstvo je studirao u klasi prof. Mila Milunovića, a konzervaciju kod Milorada Medića. Bio je profesor na Kulturološkom fakultetu i Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Redovit je profesor na Fakultetu vizualnih umjetnosti u Podgorici. Opus Mihaila Jovićevića broji više od 10.000 radova izvedenih u različitim tehnikama i materijalima. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.