PREMIJER ĐUKANOVIĆ I VLASNIK „ORASCOMA“ OZNAČILI POČETAK IZGRADNJE NOVE MARINE U TIVTU – LUŠTICA BAY

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 14. listopada 2013. - 22:28
Autor: 

Simboličnim odapinjanjem plameteće strijele koju je zapalila prvi kupac stana – Ivana Maksimović iz Londona, velikim vatrometom i svečanim koktelom za diplomatski kor, političare i predstavnike javnog života, sinoć je u Krtolima kod Tivta ozvaničen početak izgradnje prve od dvije marine u projektu luksuznog turističkog resorta Luštica Bay koji realizira egipatsko-švajcarski konzorcijum „Orascom Development". Izgradnju marine kapaciteta 170 vezova za jahte dužine do 65 metara, južno od uvale Oblatna u zaliv Trašte inaugurisali su crnogorski premijer Milo Đukanović i vlasnik „Orascoma" Samih Saviris. Objekat vrijednosti 30 miliona eura, trebalo bi da bude završen za tri godine, a paralelno će teći i izgradnja tzv. Marina Village-a – malog turističkog gradića na obali sa vilama, apartmanima, manjim hotelom, restoranima i ostalim sadržajima. Vrijednost tog kompleksa sa pripadajućom infrastrukturom je oko 250 miliona eura, a već je prodato 120 stanova u tom naselju.

„Projekti poput Luštice Bay su nam višestruko važni jer ne samo što doprinose unapredjenju turizma, nego i utiru put jednom novom modelu razvoja jednog društva i države. Oni su najbolja potvrda da se razvijamo na principima održivog razvoja i bogom su dani da mobilišu domaće preduzetništvo, domaći mali i srednji biznis. Ove „magistrale" otvaraju i niz manjih sporednih puteva gdje gradjani Crne Gore mogu usvajati biznis znanja saradjujući sa renomiranim kompanijama, mogu podizati nivo preduzetničke kulture i doprinijeti stasavanju domaće biznis-klase. To nam je ne manje važno od privlačenja stranih investitora."- kazao je premijer Đukanović hvaleći odnos Vlade i „Orascoma" i nazivajući ga „mamcem za druge investitore da ulože svoj kapital i zajedno sa nam doprinesu izrastanju Crne Gore u prestižnu turističku destinaciju". On je dodao da se Vlada uspješno nosi „sa ovim sezonskim problemom konsolidacije javnih finansija" i da je to uradjeno dobro „jer smo iskoristili raspoloživi gabarit za ostvarivanje efekata na konsolidaciji finansija i stabilizaciji ekonomije". Ponavljajući priču o strukturnim reformama i dugoročnom dinamičnom rastu crnogorske ekonomije, premijer je nabrojao da će samo kroz Luštica Bay, Porto Montenegro, Aman Sveti Stefan, Kumbor, Plave horizonate, Kraljičinu plažuizmedju Budve i Bara,te Maljevik „mobilisati potrošnju više od 2,5 milijard eura kapitala samo na primorju" i da će tokom gradnje ti projekti „sigurno mobilisati tražnju za 10 hiljada novozaposlenih ljudi".
„Ovo su vrlo realni projekti koji se već realizuju ili će početi u najskorije vrijeme i oni će obezbjediti ne samo dugoročnu stabilnost crnogorske ekonomije nego i jedan dinamičan rast koji će u krajnjem, voditi unapredjenju kvaliteta života u Crnoj Gori."- optimističan je premijer koji je najavio i „ambiciozne projekte" u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture koju je Đukanović identifikovao kao glavni ograničavajući faktor daljeg razvoja države.
I dok je premijer nabrajao mnoge nove planirane resorte, hotele, vile za prodaju na tržištu, trafostanice, aerodrome i autoputeve, njegov partner Samih Saviris je kao osnovnu prednost Crne Gore naveo upravo nedevastirani prostor i lijepu prirodu.
„Ovo je zemlja za koju lako mogu reći da ima najbolje preduslove u Europi da se počne takmičiti sa starim Monte Karlom. Vi ste mladi, svježi i treba da naučite na greškama drugih- sada znate puno o zaštiti pritrode, potrebi da razvoj mora biti održiv, da ljudi ne trebaju samo graditi lijevo i desno i ne misliti o prirodi. Vi imate predivnu obalu, prelijepu zemlju i ne trebe sumnjati da će kod vas baš zvog toga, doći i „Four Seasons" i „Kempinski" i druga prestižna imena jer ste u Evropi i najbolje mjesto za ovakve luksuzne turističke resorte."- kazao je Saviris izvinjavajući se svojim klijentima i našoj javnosti zbog kašnjenja u realizaciji projekta Luštica Bay koje je izazvala svjetska ekonomska kriza, a koja po njegovim riječima „je sada na kraju i napokon se vidi veliko i jako svjetlo na kraju tunela."
„Drago mi je da vam se napokon mogu obratiti sa gradilišta gdje iza mene vidite kranove i mašine, a gledaćete toga jako puno i mnogo narednih godina jer ćemo vrijedno raditi da napravimo ono što smo obećali -jednu od najlepših turističkih atrakcija na Mediteranu"- istakao je Saviris. On je pozvao lokalno stanovništvo i preduzetnike na saradnju sa „Orascomom" i kazao da je ta firma Vladi Crne Gore dala dodatni rok da riješi problem ekspropijacije privatne imovine mještana Krtola u kompleksu bivšeg kamenoloma Velja Spila koji je ključni dio budućeg Luštica Baya i što je trebalo biti učlinjeno još 2011.
„Mislim da bi ako sada na tome insistiramo, Vladi samo stvorili dodatne probleme u riješavanju tog osjetljivog pitanja koje treba riješiti na najljepši mogući način. Imamo za sada dovoljno prostora da započnemo gradnju drugdje, a pitanje kamenoloma ostavljamo Vladi da riješi za što oni imaju još gotovo dvije godine. To treba učiniti civilizovano, jer su pregovori pod pritiskom uvijek loši pregovori."- kazao je Saviris. Inače, Vlada Crne Gore je mještanima Krtola ponudila otkup njihovog zemljišta na izuzetno atraktivnim lokacijama u zalivu Trašte po cijeni od 62 eura što su mnogi pod pritiskom Podgorice prihvatili, dok ih nekoliko još tvrdoglavo odbija da se odrekne djedovine po cijeni koja je u medjuvremenu „narasla" na 72 do 127 eura po kvadratu.
Siniša Luković