VELIKE POMORSKE KOMPANIJE PREPOZNAJU KVALITET NAŠIH POMORACA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. listopada 2013. - 11:37
Autor: 

Velike pomorske kompanije dosta pažnje polažu na odnose sa svojim oficirima i uopće pomorcima koji im iskazuju višegodišnju lojanost. Takvi primjer su treći po veličini svjetski kontejnerski brodar, francuska kompanija CMA CGM i renomirani njemački brodar „Hansa Shipping" iz Hamburga, čiji su se predstavnici ovih dana u Crnoj Gori sreli sa našim pomorcima koji su angažovani na njihovim brodovima.
Tako su predstavnici kompanije CMA Chips Croatia koja je regionalni predstavnik CMA CGM za područje bivše Jugoslavije, Mađarsku, Njemačku i Veliku Britaniju, kapetani Peter Dolinšek i Dragan Milatović u Budvi održali sastanak sa dijelom naših pomoraca koji plove za francuskog brodara. Za tu kompaniju koja se sa flotom od 411 brodova ukupnog kapaciteta 1, 4 miliona TEU (kontejnera), treća na svijetu, plovi 66 oficira palube i strojara iz Crne Gore.

Francuski brodar lani je prevezo 10,6 miliona kontejnera, ostvario obrt od 15,9 milijardi dolara i čisti profit od 361 milion dolara. CMA CGM ima 650 predstavnišava diljem svijeta, a njegovi brodovi održavaju 170 linija i uplovljavaju u više od 400 luka na svim kontinentnima. Ta kompanija polaže i izuzetno veliku pažnju unapredjenju ekologije i zaštite prirode u svim svojim aktivnostima, pa tako najnoviji brodovi CMA CGM-a su dizajnirani sa primarnim ciljem smanjenja potrošnje goriva. Specifični oblik trupa, posebni premazi podvodnog dijela broda, specijalno dizajnirani propeleri, visoko efikasni strojevi i nadasve poseban sistem planiranja i izvodjenja plovidbe sa uzimanjem u obzir meteo uslova, čine da CMA CGM već sada postiže velike rezultate na planu smanjenja potrošnje goriova na svojim brodovima, a time i emisije CO2 i drugih štetnih plinova.Ova kompanija ima i poseban kompjuterski program koji svakom od njenih klijenata omogućava da preko portala CMA CGM-a odmah proračunaju i koliko će iznositi emisija CO2 za svaki pojedinačni kontejner koji prevezu plovilima francuskog brodara.
Njemačka kompanija Hansa Shipping iz Hamburga trenutno zapošljava 220 naših pomoraca, a na svojoj floti redovno ukrcava i mlade pomorske pripravnike – maturante Srednje pomorske škole iz Kotora. Hansa raspolaže sa 44 kontejnerska broda, pojedinačnog kapaciteta od 1,3 do 6,5 tisuće TEU, četiri tankera za prevoz naftnih preradjevina i dva putnička broda-jedrenjaka. Njihovi jedrenjaci „Sea Cloud" i „Sea Cloud II" redovni su posjetioci Boke kotorske, a impozantni stari četvorojarbolni bark „Sea Cloud" dug 109 metara, izgradjen daleke 1931 godine, ubjedljivo je najljepši i najtarktivniji brod koji posljednjih godina uplovljava u luku Kotor. Gost naše današnje emisje o moru i pomorstvu „Neptun" je izvrni direktor Hansa Shippinga, kapetan Peter Mackenprang.
S.L.
Audio: Kap. Dragan Milatovic, CMA Ships Croatia, Rijeka

Audio: Predrag Jelusic, drzavni sekretar za turizam u Vladi CG

Audio: Peter Mackenprang , Hansa Shipping gmbh Hamburg