SVJETSKI DAN KRAVATE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. listopada 2013. - 10:52
Autor: 

Dan kravate proglasio je Hrvatski sabor 2008. godine, a na prijedlog ustanove Academia Cravatica. Odlučeno je da to bude 18. listopada, jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija 'Kravata oko Arene u Puli'.
Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija "Kravata oko Arene u Puli". Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Putem televizijskih postaja, instalacija" Kravata oko Arene "postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi.

Kravata je jedan od hrvatskih simbola, koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.
Prof. Marijan Bušić kaže: „Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti.
U povodu Dana kravate -18. listopada i ove godine, učenici hrvatske nastave imat će prigodan program. Mali natjecateljski program i druženje organizira se večeras u 18 sati u Domu kulturte Škaljari - Kotor.
Povijest
Povijest kravate seže u doba Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.) kada su hrvatski vojnici pristupali službi francuskog kralja. Njihova tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobudila je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Grube su nosili obični vojnici, dok su svilene i pamučne nosili časnici. Taj hrvatski elegantni stil, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena, kao simbol kulture i elegancije. Kao modni odjevni predmet, kravata je ubrzo osvojila i cijelu Europu i postala simbol elegancije i modnog stila. U bližoj prošlosti kravatu su nosili isključivo muškarci, no u novije doba nose ih i žene. Postoji i jedna ljubavna legenda o kravati koja je zapravo priča o ljubavi. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak uzajamne vjernosti, posebno u presudnim trenucima i upravo to je bio razlog nošenja rupca hrvatskih vojnika.