SLIKARICA IZABELA MATOŠ NA OBILJEŽAVANJU 50 GODINA OD SMRTI EDITH PIAF

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. listopada 2013. - 10:35
Autor: 

Hercegnovska slikarka Izabela Matoš i članica NVO „Avenir", organizacije koja se bavi njegovanjem i promoviranjem francuskog jezika i kulture, proteklih dana je u Parizu na poziv Udruženja umjetnika „Belvila", sudjelovala u projektu obnavljanja kuće Edith Piaf.
Projekt je osmišljen povodom obilježavanja 50 godina od smrti slavne umjetnice, a odvijao se pod naslovom „Popravi svoj život i svoj grad, obuci ih u ružičasto". To je igra riječi osmišljena na osnovu popularne numere Edith Piaf „La Vie en Rose" (Život u ružičastom).

Dio projekta u kome je sudjelovala Izabela Matoš, odnosi se na umjetnost urbanog prostora. Ružičastim mozaicima umjetnici su simbolično „previjali rane" gradu i ispunjavali pukotine u zidovima fasada i na ulici, koja je tako dobila simboličan ružičasti trag. U performansu su sudjelovali i građani Pariza. Po završetku ovog projekta Izabela Matoš se u Nantu, kao kostimograf, pridružila kazališnim stvarateljima s kojima sudjelujee u pripremi predstave „Anakon", priopćili su iz „Avenira".
Edit Piaf
Čuvena francuska šansonjerka Edit Piaf, poznata kao Mali Vrabac, preminula je 10. oktobra 1963. u 48. godini. Edit Pjaf je rođena kao Edit Đovana Gasion 15. decembra 1915. godine u bolnici Tenon u Parizu, a ne na ulici Belvil, kako su navodili pojedini biografi. Objavila je memoarska djela „Na balu šanse" i „Moj život". Posljednji biografski film o njoj snimljen je 2007. godine pod naslovom „Život u ružičastom" (La Vie en Rose), prema naslovu njene najpoznatije šansone, koju je pjevala od sredine četrdesetih godina prošlog vijeka. Čuveni su i njen „Milord" (1959), „Non, je ne regrette rien" (1960), „Hymne a l'amour" (1949), „Sous le ciel de Paris" (1954), „Les Amants d'un jour" (1956)...
/Pobjeda/