ŠIRENJE MARINE U TIVTU - ZAHVATAJU NOVIH 220 TISUĆA ČETVORNIH METARA MORA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 24. listopada 2013. - 12:45
Autor: 

Kompanija „Adriatic Marinas" koja u Tivtu razvija projekat marine i nautičko-turističkog centra Porto Montenero, uputila je Ministarstvu održivog razvoja i turizma formalni zahtjev za izdavanje gradjevinske dozvole za izgradju druge faze te marine.
Zahtjev koji je 16.listopada potpisao direktor izgradnje Porto Montenegra Entoni Skols, odnosi se na tzv. M 2 zonu u akvatorijumu ispred aktuelne marine Porto Montenegro, pa će druga faza širenja Porto Montenegra pored već angažovanih 124.413 četvornih metara površine mora, zahvatiti još novih 220.896 metara morske površine.

Projekat proširenja kapaciteta marine Porto Montenegro koji treba da se završi do ljeta naredne godine, vrijedan je preko 20 miliona eura, a radove će izvoditi kotorska hidrogradjevinska firma „YU Briv". Ovo je zapravo prvi značajan posao povećanja lučke infrastrukture za prihvat jahti u Porto Montenegru jer je ta marina u proteklih pet godina funkcionisala isključivo na tek malo „našminkanim" i uredjenim starim mulima i operativnoj ovali izgradjenim još u vrijeme Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Idejno riješenje za izgradnju novih gatova napravila je britanska firma „Marina Projects", a nakon završetka tih poslova, Porto Montenegro će duplirati svoje aktuelne kapacitete i imaće ukupno 490 vezova za jahte duge od 6 do čak 130 metara.
Prema projektu, "Yu Briv" će metodom pobijanja u dno mora metalnih šipova, stvoriti osnovu na kojoj će od prefabrikovanih betonskih elemenata, napraviti novu operativnu obalu ukupne površine oko 15 tisuća kvadrata. Šipovi su promjera 800 mm, dužine po 40 metara a pobijaće se u dva ili tri reda sa razmakom koji varira zavisno od dijela obale. Predvidjeno je da se postojeće mulo 1 dužine 250,8 metara, produži izgradnjom nove sekcije dužine 237,5 i širine 18,6 metara na čijem će kraju biti nova trafostanica 2x 1.000 kVa. Bočno na istom mulu dogradiće se sjeverni valobranski krak dimenzija 122,4 x 7 metara i južni valobranski krak dimenzija 69 x 6,2 metara.
Mulo 3 koje je sada dugačko 155 metara produžiće se novim dijelom dimenzija 203 x 19 metara. Na samom kraju tog produžetka izgradiće se trafostanica identična onoj na produžetku mola 1. Bočno na mulo 3 dogradiće se još dva mola – južni valobranski gat dimenzija 259,1 x 12 metara i sjeverni valobranski gat dimenzija 83, 3x 16,2 metra. Na njemu će se napraviti novi objekat pumpne stanice za snabdijevanje jahti gorivom i dispečarskog centra za upravljanje pumpama. Na južnom valobranskom kraku predvidjena je mogućnost pristajanja manjih tankera kjoji će preko priključka na cjevovod koji će se pružati duž starog i novog dijela gatova, odavde pripunjavati Porto Montenegrovu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom.
Na postojećem gatu 4 dimenzija 256 x 15,7 metara obaviće se rekonstrukcija pa će na njegovom korenu sa sjeverne strane biti dogradjena platforma dimenzija 18 x 10,8 metara na kojoj će se graditi novi sanitarni objekat za brodove vezane u ovom dijelu marine. Sa druge strane gata 4 napraviće se platforma dimenzija 113 x 2,6 metara čija je osnovna namjena da stabilizuje postojeće temelje gata 4 i omogući privez na tom mjestu jahti dužine od 55 do 65 metara. Duž svih novih djelova operativne obale Porto Montenegra postaviće se nove vodovodne, elektro i instalacije vakumskog kanalizacionog sistema.
Na novim djelovima obale dobe se i ukupno 245 novih vezova za brodove od 10 do čak 150 metara dužine. Od toga će 145 novih vezova moći da prime brodove duže od 25 metara što je donja granica za mega –jahte, dok će 50 vezova moći da primi jahte duže od 45 metara kakve se u nautičkom turizmu smatraju super-jahtama.
S. Luković