PEROVIĆ - „GEN ZA UMJETNOST POSTAO JE ZAISTA GENOM UMJETNOSTI, PO PEDESETI PUT“

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 25. listopada 2013. - 10:55
Autor: 

Jubilarna pedeseta samostalna izložba slika Slobodana Boba Slovinića otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti-palata Pima u Kotoru.
Brojne zvanice, goste i autora na početku večeri pozdravio je direktor OJU Muzeji Andro Radulović.
Slikara Slobodana Boba Slovinica predstavila je kustosica muzeja mr. Marija Mihaliček koja je podsjetila na autorovu povezanost sa drevnim Kotorom obzirom da je tu živio još kao mali a kasnije kao već renomirani umjetnik imao tri samostalne izložbe.

„Slovinićev obrazovanje na Akademiji primjenjene umjetnosti u Beogradu otvorilo je uspješan kreativan i plodotvoran put u uređivanju enterijera i dizajna tako da nije slučajno da su studenti arhitekture u Podgorici učili od Slovinića. Slikarstvo je ipak najviše odredilo Slovinićev umjetnički habitus decenijama izgrađivan u njegovanju stilskih osobitosti i prepoznatljivosti likovnog rukopisa" – kazala je Mihaliček.
Izložbu je otvorila Prof. dr Slavica Perović koja je između ostalog kazala „meni je večeras ukazana posebna čast da otvorim pedesetu samostalnu izložbu Slobodana Slovinića, koji je izrazio želju da ja baš večeras ovde govorim, činimi se da je vjerovao da ja mogu da iz njega sadašnjeg da odgonetnem njega bivšeg, iz ovih platna njegova prethodna, da mogu da izčitam genom njegove umjetnosti koji se vidimo replicira i garantuje da je biće slike živo a slikar plodan, mogu samo da kažem pokušaću.
Kada neko poživi pedeset godina to je već uspjeh. Kada mu se otvara pedeseta samostalna izložba to je anatomija uspjeha iskazana kroz najrijeđu i najdragocijeniju mjeru, a to je kreativnost ovde prepoznata kao nepatvorena umjetnost. Naslijeđeni gen za umjetnost postao je zaista genom umjetnosti, po pedeseti put" - kazala je otvarajući izložbu prof. dr. Slavica Perović
Izložbom u Kotoru Slovinić se predstavio radovima u tehnici ulja na platnu iz ciklusa: LE CORPS (1998-2013) u čijem je središtu personifikacija čovjeka i njegove sudbine i MARE MONTENEGRO (2001-2013) sa ambijentalnim predjelima mediteranskih struktura. Predstavljeni zajedno radovi ova dva ciklusa izvanredno korespondiraju u ostvarenju jedinstva čovjeka i prirode.
Poznati crnogorski umjetnik, je pet decenija prisutan na crnogorskoj i internacionalnoj likovnoj sceni. Ostvario je značajan i prepoznatljiv slikarski opus kroz nekoliko tematskih ciklusa, a dao je doprinos u domenu dizajnerskog oblikovanja i uređenja enterijera. Slovinić je jedan od rijetkih umjetnika koji se posvećuje i stvaralaštvu drugih, baveći se uspješno i likovnom kritikom.
Nakon više od jedne decenije, umjetnik se predstavio malom retrospektivom stvaralaštva na izložbi u organizaciji Centra suvremene umjetnosti iz Podgorice u crnogorskim gradovima: Bijelom Polju, Beranama, Tivtu, Baru i Podgorici.
Na otvaranju izložbe izvedena je kompozicija za glas i klavir, poznatog skladatelja Jakova Gotovca, u izvođenju profesora muzičke škole „Vida Matjan" iz Kotora, Aleksandre Dobriše i Dejana Krivokapića.
Slobodan Bobo SLOVINIĆ, rođen (1943) u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao (1961) u gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici. Diplomirao (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani "?" u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada imao 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio (1989) na izložbi u kafani "?" u Beogradu. Dobitnik mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada "Oslobođenja Titograda" za slikarstvo (1977); Prva nagrada "Zimskog salona", Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo "Grada Breseja", Francuska (1983); Nagrada Fonda "Moša Pijade", na XVIII Likovnom salonu "13 Novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona "13 Novembar", Cetinje (1987); "Počasna nagrada" za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo "Le Franc Bourgeois", Bresej (1989); "Novembarska nagrada" za slikarstvo, Budva (1990); "Trinaestojulska nagrada" Crne Gore (1990); Plaketa "Beli anđeo" za slikarstvo, Prijepolje (1995); Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od (2010). Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od (1968). Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1982/1983) član "Maison des Artistes" u Parizu. Učestvovao u radu više slikarskih kolonija. Kreirao više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Objavio knjige: "Pariski zapisi" (1996); "Ujetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore" (2010); "Ars Libris" (2013). Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i Budvi.
Audio: Direktor JU Muzeji Kotor Andro Radulović

Audio: Slikar Slobodan Bobo Slovinić

Audio: Prof.dr.  Slavica Perović

Audio: Kustos mr. Marija Mihaliček