"LEGENDA O LOPUDSKOJ SIROTICI"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. studenog 2013. - 20:17
Autor: 

Legenda o zabranjenoj ljubavi gospara i pučanke, temeljena na stvarnom događaju s dubrovačkog područja iz 15. stoljeća, dobit će svoju dugometražnu animiranu inačicu, film "Legenda o lopudskoj sirotici", režisera i scenarista Rolanda Pehareca, kojim se želi očuvati nacionalno kulturno dobro od padanja u zaborav.
Kroz priču o sirotici Mari i njenoj ljubavi prema gosparu Ivanu želimo očuvati nacionalno kulturno dobro i popularizirati istinski biser hrvatske povijesne i kulturne baštine - "legendu o lopudskoj sirotici", rekao je Roland Peharec Hini ističući kako je priča o Mari i Ivanu "jača i od 'Romea i Julije'".

"Želimo ispričati bezvremensku priču o ljubavi i strasti, zavisti i ljubomori, bogatstvu i neimaštini iz dubrovačkog kraja prije nego ona padne u potpuni zaborav", istaknuo je Peharec.
Pretprodukcija filma je završena, a za 15-ak dana kreće se s produkcijom, dodao je.
Film "Legenda o lopudskoj sirotici" priča je o tragičnim ljubavnicima koja ima nedvojbenu potvrdu u arhivima grada Dubrovnika u dokumentu iz 1483. godine u kojemu se navodi skandal zbog nedolične ljubavi svećenika s otoka Sv. Andrije i jedne pučanke s Lopuda.
Tijekom vremena ta je priča postala narodnom predajom, a potom prerasla u legendu, čiju su ljepotu prepoznali velikani riječi poput Ivana Gundulića, Petra Preradovića i drugih, ističe Peharec. Posebnu pozornost u filmu posvetit će se vjernoj rekonstrukciji vremena u kojem se odvija priča o lopudskoj sirotici, uz puno poštovanje faktografije, povijesne i arhivske građe u tretmanu arhitekture, mizanscena, folklora, kostimografije, jezika (govora) i ostalih autentičnih karakteristika toga razdoblja.
Potporu snimanju filma i očuvanju nacionalnog kulturnog dobra dao je i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je primio Rolanda Peharca i članove produkcijskog tima "Pogled naprijed".
Tijekom prijema predsjedniku je predstavljen filmski projekt kojim se želi očuvati i u širokoj javnosti popularizirati istinski biser hrvatske povijesne i kulturne baštine.
Predsjednik Josipović ekipi produkcije uručio je pismo potpore. "Nedavno sam u Dubrovniku prisustvovao obljetnici obilježavanja UNESCO–ve Konvencije o nematerijalnoj baštini gdje se raspravljalo upravo o tome kako očuvati i upravljati nematerijalnom baštinom na suvremen način. Predstavljanje legende animiranim filmom upravo je jedan od takvih primjera, način da se suvremenim medijem i jezikom ispripovijeda priča i njome u mladim ljudima probudi želja za upoznavanjem vlastitog nasljeđa. Vjerujem da će ovaj film naći put do ne samo domaće publike, nego i izvan granica naše zemlje, a time ujedno postati i ambasador hrvatske kulturne baštine", poručio je predsjednik.