BUDUĆNOST JE U OČUVANJU POSEBNOSTI - „DANI MULTIKULTURALIZMA“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. studenog 2013. - 10:37
Autor: 

Manifestacija „Dani multikulturalizma", koja se ove godine održava pod sloganom „Crna Gora naša", otvorena je u utorak u Crnogorskom narodnom pozorištu, u organiziji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina.
U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava, brojne goste pozdravio je ministar Suad Numanović koji je podsjetio da ova manifestacija, koju je utemeljilo Ministarstvo, slavi deset godina postojanja.

- Večerašnjim skupom dokazujemo našu opredijeljenost da kao društvo, kroz kulturu i umjetnički izraz, šaljemo jasnu poruku o temeljnim vrijednostima Crne Gore – kazao je ministar Numanović.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ovu manifestaciju je organizovalo do 2009. godine, vjerujući da je očuvanje kulturne baštine naroda na našem prostoru jedan od osnovnih segmenata očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta
- Uspjeli smo da od 2009. godine na noge postavimo Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina. Od tog vremena ova institucija nastavlja, na jedan veoma kvalitetan i zapažen način, započeti posao – kazao je ministar Numanović.
On je istakao da je malo koja institucija sa ovako malim stažom, sa skromnim sredstvima i kapacitetima, postigla visok kvalitet i značajne rezultate. Numanović je dodao da su multukulturalizam i tolerancija budućnost svih u neposrednom okruženju.
Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Derviš Beli Selhanović kazao je da savremena iskustva pokazuju da u multikulturnim zajednicama, kao što je crnogorska, čuvanje posebnosti ne razara suštinsko jedinstvo ni državni integritet.
- Naprotiv. Crna Gora je stara država sa posebnom životnom filozofijom koja se oslobađa predrasuda i predodžbi i na puno načina snaži temelje nacionalne emancipacije. Dani multukulturalizma i večerašnji plesno-muzički program, pod nazivom „Crna Gora naša", puna je potvrda navedenog – kazao je Selhanović.
U okviru svečanog otvorenja izveden je plesno-glazbeni program, koji su obilježili suvremeni stvaratelji, ujedno i pripadnici manjinskih naroda, među kojima su nastupile i flautistice Angela Mijušković i Andrea Petrovi. Čitana je poezija Viktora Vide i Miloša Miloševića. Moderatorica je bila i Kristina Lazarević. Priredba je bila u režiji Huseina Bata Dukaja.
Među brojnim gostima su bili i Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a, Marija Vučinović, članica Izvršnoga odbora i predsjednica HGI-ja, članovi Vijeća Ružica Lazarević i Marin Čaveliš, dužnosnici i osobe iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
/Pobjeda - Radio DUX/