MORNARICA ČISTI KUMBORSKI AKVATORIJ

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 15. studenog 2013. - 10:24
Autor: 

Avatorijum Kumborksog tjesnaca u Boki kotorskoj od juče je zvanično zabranjen za sve vrste ribarenja i podvodnih aktivnosti. U oglasu za pomorce koji je objavila Uprava pomorske sigurnosti stoji da će zabrana važiti do 5.prosincai da je uvedena "zbog izvodjenja vježbe Mornarice".
"Mole se svi brodovi da obrate maksimalnu pažnju, plove smanjenom brzinom i da se zaustave na zahtjev vojnih snaga." – stoji u oglasu UPS Crne Gore.

U akvatorijumu oko Kumbora međutim, ne izvodi se nikakva vojna vježba, već je u pitanju obimna aktivnost uklanjanja neekslodiranih ubojnih srestava sa dna ovog dijela zaliva Boke, a koja su zaostala iz ratova vodjenih tokom 20.vijeka. Medju tim sredstvima ima svega i svačega – od neekslodiranih artiljerijskih granata i avio-bombi, do protivbrodskih sidrenih mina. Dobar dio toga u proteklom period evidentirao je, fotografski i video snimio poznati hercegnovski ronilac Dragan Gačević sa kojim je na tim lokacijama ronio i austrjski podvodni istraživač Franc Mitermajer.
Nosilac posla čišćenja kumborskog akvatorijuma je Mornarica Vojske Crne Gore, odnosno ronioci njenog Pomorskog odreda koji već nekoliko dana rone u akvatorijumu blizu nekadašnje kasarne "Orjenski bataljon" , kao i u podmorju Kumborskog tjesnaca odakle je već izvadjena veća količina raznovrsnih starih ubojnih sredstava.
Mornarica ovaj visokorizičan posao obavlja u koordinaciji sa specijalizovanom britanskom firmom "RPS Explosives Engineering Services" koju je zakupac nekadašnje kasarne u Kumboru , kompanija "Azmont Investments" još ljetos angažovala da obavi detaljno izvidjanje terena na kome će "Azmont" graditi novi turistički kompleks, kao i okolnog akvatorijuma.
"Tim kompanije "RPS Expsplosives Engineering Services" je dobro obučen za različite uslove, kao i za pružanje konsultantskih usluga o eksplozivnim napravama, zdravlju i bezbjednosti i vrlo je spreman za saradnju sa lokalnim vojnim stručnjacima." – priopćeno je početkom kolovoza iz "Azmonta" kada su objavili da su angažovali Britance za posao na koji je inače, računala Javna ustanova "Regionalni centar za obuku ronilaca za opodvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru" (RCUD) iz Bijele. Tu ustanovu kojom direktoruje bivši visoki policijski funkcioner Veselin Mijajlović, crnogorski poreski obveznici već 10 godina plaćaju za obavljanje poslova čišćenja podmorja od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva, a RCUD- je do sada za te svrhe dobio i 1,7 miliona eura donacija i pomoći Vlade SAD. Posao za koji ih plaćaju gradjani Mijajlovi i njegovi ronioci nisu obavili, a računali su da će ih "Azmont" dodatno platiti da to odrade u Kumboru, kao što je to 2008 učinio tivatski Porto Montenegro koji je Mijajlovićevom RCUD-u za "razminiranje" ukupno 612 tisuća kvadrata morskog dna u blizini tivatske eltine marine za mega jahte, platio čak 860 tisuća eura.
Pet godina nakon Mijajlovićevog "razminiranja" akvatorijuma Porto Montenegra, ovaj posao opet su morali raditi specijalizovani ronioci Mornarice Crne Gore kako bi posao širenja i dogradnje marine mogao biti bezbjedno obavljen. Poučen lošim iskustvima Porto Montenegra, "Azmont" je odmah umjesto RCUD-a, angažovao britanske eksperte i Mornaricu Crne Gore. Iz dobro upućenih krugova rečeno je da posla za protivminske ronioce na ovoj lokaciji ima dosta, te da će nakon završetka akcije javnost detaljno upoznati sa njenim tokom i svime što je uklonjeno iz ovog dijela akvatorijuma Boke.
Siniša Luković