SJEĆANJE NA „DOTURA IZ MALEGA MISTA“

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 19. studenog 2013. - 16:16
Autor: 

„Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istoriju" naziv je publikacije koja je predstavljena sinoć na svečanosti u Domu zdrvalja Tivat, a tom prilikom u holu te ustanove otvorena je i stalna izložba memorijalnih fotografija iz prošlosti civilne zdravstvene službe u najmanjoj bokeljskoj općimi.
Publikacija i izložba uradjeni su na inicijativu medicinske sestre Angeline Uskoković koja je željela da se na ovaj način, u susret Danu Općine Tivat 21. studenog, napravi svojevrsni mali podsjetnik i oda počast ljudima koji su u teškim uslovima proteklih decenija gradili javni zdravstveni sistem Tivta.

„Interesantno je da su se u svim dosadašnjim osvrtima na prošlost Tivta, nekako izostajali podaci o razvoju zdravstvene zaštite u našem gradu, o ljudima koji su utkali svoj život u ovu oblast koja je od neprocjenljivog značaja za bilo kakav prosperitet. Večeras se prisjećamo ljudi i dogadjaja koji su dio istorije ove ustanove i ovog grada i koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovom ukupnom razvoju i napretku."- rekla je direktorica JU „Dom zdravlja Tivat", prim.doc. Snežana Matijević, pozdravljajući okupljene medju kojima je bilo i općinsko rukovodstvo predvodjeno gradonačelnikom Draganom Kankarašem, te penzionisani tivatski zdravstveni radnici.
O radu na publikaciji i izložbi govorio je urednik izdanja, Neven Staničić iz tivatskog Centra za kulturu, istakavši da su u njoj sublimirane fotografije i dokumenta iz zvaničnih državnih arhiva, ali i brojnih privatnih zbirki koje šira javnost do sada nije vidjela.
Prema do sada dostupnim podacima, organizirana civilna zdravstvena zaštita na području današnjeg obuhvata tivatske općine, prvo put se pominje u austro-ugarskim statistikama iz 1900 godine, gdje se pored postjanja tri pošte, dvije kancelarije finasijske straže, navodi i „carinska ekspozitura sa lučkom i pomorskom zdravstvenom službom".
Krajem 19.stoljeća u Tivtu je djelovala i babica Agneza Vuksanović koja je provela preko 50 godina na dužnosti „općinske babice". Prvu apoteku u Tivtu pod imenom „Ljekarna k belom orlu", otvorio je magistar farmacije Vilko Lepeš 1922 godine. Posebno upečatljivo bilo je djelovanje „općinskog ljekara", dr Vicka Turketa iz Bola na Braču, a koji je u Tivtu radio od 1923 do 1939 godine i koji je za svoje zaluge, proglašen počasnim građaninom Tivta, a po prestanku službe, priredjen mu je svečani ispraćaj na gradskoj ribi Pine. Pored toga što je ostao upamćen kao izuizetan ljekar i humanista što je posebno brinuo o sirotinji i pacijentima pristupao sa stručnošću ali i „očinskim osjećajem za pažnju", kao to navode stari dokumenti, dr Turketo je svojevremeno napravio i nešto što je danas nezamislivo. Naime, lično je napisao pismo Općinskom upravitelstvu Tivat (današnjoj Skupštini općine) u kojem ih opširno izvještava o narušenom zadravlju tadašnjeg gradonačelnika Ilije Petkovića i apeluje na njih da ga poštede od obaveza „jer mu je za duže vrijeme potreban potpuni odmor uz oslobadjanje svakog umnog i fizičkog rada".
„Kakav je bio dr Turketo najbolje potvrdjuje činjenica da je po priznanju čuvenog Miljenka Smojea, on svoj književni lik doktora Luiđija iz čuvene TV serije „Malo misto" 70 odsto izgradio upravo po životu i dogodovštinama dr Vicka Turketa, dugogodišnjeg gradskog ljekara u Tivtu."- istakao je Staničić podsjećajući prisutne na lik ljekara-humaniste, hedoniste i istinskog zaljubljenika u ljude i svoj zavičaj – dr. Luiđija kojeg je u staroj seriji TV Zagreb, maestralno odigrao Karlo Bulić
Siniša Luković