Š/B JADRAN U OBJEKTIVU STEVANA KORDIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. studenog 2013. - 7:20
Autor: 

Izložba fotografija posvećena školskom brodu „Jadran" autora Stevana Kordića otvorena je sinoć u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Izložba je organizirana povodom 19. studenog – Dana Fakulteta za pomorstvo Kotor i 80. godišnjice školskog broda Jadran, a bit će otvorena do 30. studenog 2013. godine.
Postavku čini dvadeset fotografija velikog formata zajedno s pratećim katalogom. Fotografije su nastale tijekom Plovidbe 2012 (Kotor - Bigova - Bar - Kumbor - Kotor) i Plovidbe 2013 (Tivat - Barletta - Bari - Kotor) specijalnog vida praktične obuke studenata Fakulteta za pomorstvo Kotor na školskom brodu Jadran.

Direktorica Pomorskog muzeja, Mileva Pejaković Vujošević kazala je da je ova izložba pokazala da veoma uspješno mogu surađivati tri institucije, Fakultet za pomorstvo Kotor, Mornarica Vojske Crne Gore i Pomorski muzej koji su povezani zajedničkom niti pomorstvom.
„Obrazovanje nauka i kultura mogu da grade zajedničku piramidu u gradu koji je od vjekova bio poznat kao pomorska destinacija u kojoj se prožimaju pomorstvo kultura i kultura minulih epoha" konstatovala je Pejaković Vujošević.
Dekan Fakultet za pomorstvo Kotor prof. dr Danilo Nikolić podsjetio je da fakultet slavi 54 godine od osnivanja, Mornarica Vojske Crne Gore 80. godišnjicu školskog broda Jadran, i tim povodom priredili smo izložbu fotografija posvećenu školskom brodu „Jadran" autora mr. Stevana Kordića, izložba je ujedno poklon građanima Kotora koji 21. studenog slave svoj praznik, kazao je dekan Nikolić.
„Dugujem posebnu zahvalnost posadi Š/B Jadran jer imati ambicioznog fotografa na brodu nije tako jednostavno. Posada je imala strpljenja za želje ambicioznog fotografa i za naše studente koji su došli na brod da steknu znanja koja će im trebati u budućem pozivu. Nadam se da ova izložba neće biti poslednja vezana za ovaj brod i studente Fakulteta za pomorstvo Kotor" – kazao je autor fotografija mr. Stevan Kordić.
Organizatori izložbe su Fakultet za pomorstvo Kotor, Mornarica Vojske Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore Kotor.
U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa „Bokeljski mornari".