TIVĆANI OBILJEŽILI DAN OPĆINE - U GRAD OD 2003 ULOŽILI 70 MILIONA EURA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 21. studenog 2013. - 15:38
Autor: 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima, defileom Gradske muzike, odreda Bokeljske mornarice i mažoretki tivatskim ulicama, smotrom i odigravanjem bokeljskog kola na Trgu magnolija, u Tivtu je danas obilježen 21.studeni – Dan Općine. Novitet u odnosu na dosadašnje proslave bilo je to što su u završnom dijelu defilea učestvovali i pripadnici oopštinske Službe zaštite u punoj vatrogasnoj opremi i sa protivpožarnim vozilima.
Brojne goste iz svijeta politike, diplomatije, privrede, kulturnog i javnog života, medju kojima je bio i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta pozdravio je predsjednik SO Tivat Ivan Novosel dok je o urađenom između dva praznika govorio gradonačelnik Dragan Kankaraš. Nabrojavši brojne projekte unapredjenja lokalne komunalne infrastrukture i izgradnje novih objekata u koje je uloženo preko 5 miliona eura, on je naglasio da to prati i dobra situacija u kulturi, turizmu, sportu i brizi o socijalno ugroženima.

„Predstoje nam dalje investicije posebno sa stanovišta daljeg razvoja turizma, razvoja na savremenim standardima u pravcu zaokruživanja sada nesumnjivo, prepoznatljive ekskluzivne turističke destinacije. Može se reći da nam je i ova godina donijela nešto novo i da se grad mijenja i da postaje simbol i promjena i vremena." – kazao je Kankaraš dodajući da tivatskim ulicama „već korača budućnost". S obzirom da mu u ožujku nardene godine ističe mandat, Kankaraš se osvrnuo i na desetogodišnji rad svoje administracije, zahvaljujući se saradnicima, ali i opoziciji „jer im je interes grada i gradjana bio iznad dnevno-političkih interesa".
Učesnici sjednice imali su priliku da pogledaju i 10-minutni propagandni film o učincima Kankaraševe administracije od 2003 do 2013 gdje se se naglašava transformacija Tivta u kome je ugašena industrija u obliku Arsenala i sve preorijentisano na razvoj turizma i gradnje ekskluziovnih stanova za prodaju na tržištu kroz projekte Porto Montenegro, Luštica Bay, Qatari Diar i Boka Golf, kao i podatak da je u tom intervalu u razvoj grada investirano 70 miliona eura.
Tivat je juče postao i prva opština u Crnoj Gori koja je dobila sertifikat o kvalitetu svojih usluga ISO 9001 koji je gradonačelniku na svečanoj sjednici parlamenta, uručio dr Džordž Bobvoš iz njemačke sertifikacione kompanije „TUV Rheinland". Predsjednicima općina Sremski Karlovci Milenku Filipoviću i Karpoš Stevču Jakimovskom, za dugogodišnju uspješnu saradnju,uručene su povelje počasnih gradjana Tivta.
„Doživljavam Tivat kao simbol ekonomskog preporoda i mislim da sve što se ovdje dešavalo u proteklih deset godina to potvrđuje, kako kroz investicije tako i kroz riješavanje komunalnih problema što je nesumnjivo, povećalo kvalitet života građana i gostiju. Tivat smo prije 10 godina prepoznavali po Arsenalu koji je imao zastarjelu opremu i tehnologiju i uvijek nosio rizik ugrožavanja životnog prostora i prelijepog tivatskog mora. Srećom, Arsenal godinama nije fukcionisao kako treba, tako da smo imali mogućnost da zaposlenima i građanima Tivta, promovišemo da će Porto Montenegro biti novi znak prepoznavanja Tivta i magnet novih investicija koje su do sada iznosile preko 200 miliona eura, a biće na kraju ukupno 2 milijarde. To će obezbjediti nova radna mjesta, novi kvalitet života i bolju turističku ponudu na čemu čestitam gradonačelniku, odnornicima i građanima koji su ovo podržavali, vjerujući u zajedništvo države i Tivta."-ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.
On medjutim, nije želio da odgovori na pitanje kako objašnjava činjenicu da u „grad ekonomskog preporoda", konstantno od zatvaranja Arsenala i početka razvoja „ekskluzivne turističke destinacije" do danas, bilježi ubjedljivo najveću stopu nezaposlenosti među svim primorskim opštinama.
„Odgovoriću vam na to pitanje u nedjelju u Baru."- kazao je Vujanović dodajući da mu prestoji „mini turneja" po gradovima koji obilježavaju Dan općina i da ne namjerava u svakom od njih odgovarati na pitanja medija.
S. Luković