BRITANKA KOJA RADI U PORTO MONTENEGRU OTISNULA SE NA IZAZOVNU TRANSATLANTSKU REGATU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. studenog 2013. - 19:58
Autor: 

Britanska državljanka Becki Milton koja je zaposlena u tivatskom Porto Montenegru kao menadžer prodaje za britansko tržište, predstavlja „Porto Montenegro Jaht Klub" na velikoj transatlantskoj ARC regati koja je za vikend krenula sa Kanarskih ostrva prema Karibima.
Mlada i krhka Britanka dio je četvoročlane posade 20-metarskog britanskog krstaša „Mustique" koji se takmiči na ovogodišnjem ARC-u u konkurenciji skoro 200 jedrilica iz cijelog svijeta. Na regatu dugu 2.700 milja od Las Palmas na Kanarima do luke Sent Lucia na istoimenom malom ostrvu-državi u Karipskom moru krenula je šarolika ekipa brodova – od pravih regatnih jedrilica, preko krstaša do skromnih jedrilica, sa preko 1.000 članova posade. Samo manji broj ljudi koji učestvuju na ARC-u su profesionalni regatni jedriličari, a većina su entuizijasti i zaljubljenici u more i jedrenje, pa tako Atlantikom sada plove i familije sa djecom, razni menadžeri, advokati i drugi.

Očekuje se da će regata trajati blizu mjesec dana koliko će prvim brodovima trebati da pređu, u ovo doba godine, prilično negostoljub Atlantski okean koji obiluje olujama i lošim vremenom.
Becki Milton inače, jedrenjem se intenzivno bavi već pet godina i veoma se zalaže za promociju Crne Gore gdje radi već par godina, kao atraktivne destinacije kako za regatno, tako i rekreativno jedrenje. Članica je „Porto Montenegro Jaht Kluba" i redovni učesnik na svim lokalnim regatama, ali naglašava da najviše uživa u tzv. offshore, odnosno jedrenju na okeanima.
„Obožavam offshore jedrenje jer je to jedan od rijetkih jedinstvenih sportova u kojima svoje vježtine može istestirati kako individualno, tako i kao član tima –posade broda. Biti na moru u tišini i miru, i pritom ne moći vidjeti kopno nigdje na horizontu, je izvanredno oslobadjajuće i opuštajuće iskustvo." – objašnjava Britanka koja već ima pozamašno iskustvo u jedrenju relativno malim jedrilicama preko Atlantika i koja se ne libi da i po mjesec dana, ostane na brodu kojeg „tuku" jaki vjetar, valovi i hladnoća.
S.L.