PREDSTAVLJENA KNJIGA „HRVATSKI I CRNOGORSKI ROMAN“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. studenog 2013. - 14:23
Autor: 

Knjiga „Hrvatski i crnogorski roman" Jakova Sabljića promovirana je sinoć u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović" u organizaciji Instituta za crnogorski jezik i književnost.
O knjizi su govorili autor Jakov Sabljić, Milena Ivanović, Vladimir Vojinović i Aleksandar Radoman, dok je medijator večeri bio Ivana Vulić.
Knjiga Jakova Sabljića „Hrvatski i crnogorski roman (međuknjiževna tumačenja)" zasniva se na komparativnim analizama odabranoga korpusa suvremenih crnogorskih i hrvatskih romana mlađih autora, pri čemu se naročito uzima u obzir uticaj popularne kulture i medija, prevashodno filma, na literarnu praksu.

Knjiga ima pet poglavlja, gdje su u prvom „Uvodno o hrvatskom i crnogorskom romanu – pitanja poetike i ideologije" nabrojani pisci i romani koji su analizirani u knjizi, prezentirani kriterijumi odabira djela i književno-teorijsko stanovište.
Drugo poglavlje „Historiografska fikcija" sadrži analizu povjesnog romana, a treće „Žanrovski hibridi" žanrovski miješanih djela.
Četvrtim dijelom „Analitički i autobiografski romani" obuhvaćeni su primjeri svih vrsta analitičkoga i autobiografskoga romana. Posljednji dio rada „Recepcija – metodologija – metodika" nosi predložene i praktično provjerene inovacije u nastavnoj praksi vezanoj za književnost u okvirima visokoškolske nastave.