NA REFERENDUMU VEĆINA "ZA" 65,67%, - "PROTIV" 33,72%, OBRAĐENO 95,76% BIRAČKIH MJESTA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. prosinca 2013. - 22:18
Autor: 

Većina glasača na prvom je narodnom referendumu, prema prvim neslužbenim podacima, odlučila da u Ustav uđe odredba po kojoj je brak zajednica između žene i muškarca.
Prema podacima od 21.20 na referendum o ustavnoj definiciji braka "za" je glasovalo 65,67% birača, a "protiv" 33,72%. Nevažećih i neubačenih listića je 0,61%. Rezultati su to na temelju 95,76% obrađenih listića birača.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je za HRT da rezultati referenduma nisu iznenađenje, ali da su razočarenje. Očekujem da taj referendum, koji je bio nepotreban, neće sutra biti zapreka za pravnu sigurnost i ravnopravnost istospolnih zajednica, odnosno zakonu koji će jamčiti jednakost svim zajednicama. Nadam se da će naše društvo oko toga biti ujedinjeno, rekao je Predsjednik.
Treba poštivati odluku referenduma, iako nije iskorišten mehanizam za kontrolu ispravnosti/ustavnosti ovog referenduma. On jeste demokratska institucija ali ako nije uređen, može generirati nedemokratsku odluku, smatra. Još jednom je istaknuo kako se nada da rezultat referenduma neće doprinijeti novim podjelama u hrvatskom društvu, prema onima koji su drukčiji. Iscprljivati se na ideološkim podjelama nije dobro, imamo puno važnijih pitanja, poput ekonomskih, rekao je Josipović.