VANDALIZAM KAKAV SE NE PAMTI - PROSULI FEKALIJE NAD CRKVOM U VERIGAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. prosinca 2013. - 13:03
Autor: 

Nepoznati počinioci preksinoć su, pod okriljem mraka, u neposrednoj blizini crkve Gospe od snijega u Verigama, ispraznili sadržaj autocisterne namijenjene crpljenju septičkih jama. O vandalskom aktu kakav se ne pamti u posljednje vrijeme u Tivtu, danas je svjedočila veća, već poluosušena i smrznuta fleka fekalija na platou ispod lokalnog puta Tivat-Kotor u Verigama, neposredno uz sjevernu stranu crkve.
Prema riječima peraškog župnika don Srećka Majića, majstori koje je angžaovala Kotorska biskupija i firma „Yu Briv" iz Kotora koja je kao donator prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu za obnovu ove i obližnje crkve Gospe od Andjela u Verigama, jučer su trebali da počnu radove na maloj kamenoj gradjevini crkve Gospe od snijega, ali su spriječeni time što je nepoznati vandal ovdje ispraznio fekalnu cisternu.

O svemu je danas obaviještena i Komunalna policija Općine Tivat čiji je inspektor izašao na lice mjesta, fotografisao efekte ovog nečuvenog incidenta i napravio zapisnik.
„Teško da ćemo uspjeti da udjemo u trag počiniocu, ali ćemo svakako učiniti sve što je u našoj moći. Ovo je zaista ružan dogadjaj i apelujemo na gradjane da svi zajedno pokažemo više svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima."- kazala je tim povodom načelnica tivatske Komunalne policije Jadranka Joksimović. Ona je dodala da će u toku dana pripadnici Službe zaštite Općine Tivat sa vatrogasnom cisternom vodom isprati i očistiti okolinu crkve Gospe od snijega.
Mala kamena crkvica Gospe od snijega u Verigama datira iz 15.stoljeća, a u travnju ove godine počela je akcija njene detaljne obnove. Ova i obližnja crkva Gospe od andjela, iako su na teritoriji općine Tivat, pripadaju Župi Perast. Crkvica je sagradjena na samoj morskoj obali, a prije petnaestak godina je skoro potpuno zatrpana nelegalnim deponovanjem zemlje i gradjevinskog šuta koju su na nju istovarali kamioni sa lokalnog puta Tivat-Kotor koji prolazi iznad crkve. Otkopavanje crkvice i uklanjanje više stotina kubika nelegalno deponovanje zemlje, šuta i smeća što je obavljeno u travnju, bio je i prvi korak nužan da stručnjaci mogu pristupiti tom vrijednom objektu kulturne baštine i početi pripremu projekta kompletne sanacije crkve Gospe od Snijega, a što podržavaju i Općina Tivat i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.
Kao glavni donator, obnovu dviju crkava u tjesnacu Verige finasira hidrogradjevinska kompanija „Yu Briv" vlasnika Vojislava i Radovana Bujkovića iz Grblja, a u akciju su se uključili i drugi donatori i institucije koji podržavaju napore Župe Perast da zaštiti i sanira ova dva vrijedna sakralna objekta koji su i spomenici kulture.
HNVCG je najoštrije je osudilo ovaj barbarski čin.
Hrvatska građanska inicijativa, kao politička stranka koja zastupa ištiti interese Hrvata u Crnoj Gori,te baštini i čuva, kako nacionalni, tako i vjerski identitet hrvatske manjine u Crnoj Gori, najoštrije osuđuje vandalski čin koji se zbio prije dva dana u Verigama kod crkve Gospe od snijega.
Siniša Luković