DEPONUJU ŠUT, ZEMLJU I OTPAD NA ULAZ U GROBLJE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. prosinca 2013. - 19:50
Autor: 

Nepoznati počinioci već duže vrijeme devastiraju okolinu jednog od najljepših gradskih groblja u Tivtu – groblja Sveti Šimun iznad naselja Peani. Naime, na ulazu u ovaj kompleks gdje je i crkva Svetog Šimuna koja je zaštićeni spomenik kulture, deponovano je nekoliko desetina tona šuta, zemlje, čak i komunalnog otpada.
Kamioni kojima se ovdje dovozi taj materijal, iskrcavaju ga na platou ispred samog ulaza u groblje na kome su inače, gotovo isključivo grobovi starosjedilaca, obitelji iz Tivta. Na taj način napravljen je ogroman nasip što sa platoa „pada" u obližnje korito potoka Rosino koji je inače, poznat po jakim bujičnim vodama tokom kišnih dana.

„Ovaj potok protiče kroz sami centar Tivta i u more se izliva kod gradske rive Pine, a i sami vidite da mu je korito ovim nelegalnim deponovanjem šuta i otpada ovdje skoro potuno zakrčeno. Čak i da voda prođe, ona ovaj materijal nosi dalje u more i pravi nasip pred gradskom rivom. Ipak, najveća opasnost koja prijeti od ovakvog vandalskog deponovanja otpada i šuta na ovoj lokaciji je da se ponovno pokrene veliko klizište koje ugrožava crkvu i groblje. Neprimjereno je da se ovako vandalski neko odnosi prema mjestu koje je vječno počivalište starih Tivćana."- kazao je mještanin Nikica Škanata. Njegovi preci takodje su sahranjeni na groblju Sveti Šimun a on dosta često šeta ovim predjelima na obroncima Vrmca iznad Tivta i svjedok je kako gotovo svakodnevnmo narastaju gomile šuta i otpada koga nepoznati počinioci nelegalno deponuju u jednom od najljepših djelova Tivta. Škanata kaže da su se mještani povodom ovog problema obraćali Komunalnoj policiji i JP „Komunalno" koje je dužno da vodi brigu o groblju Sveti Šimun kao jednom od nekoliko gradskih grobalja, ali da osim postavljanja table na kojoj piše da je deponovanje otpada najstrožije zabranjeno, nisu postigli ništa. Koliko se vandali koji ovdje istovaraju materijal obraćaju na to, svjedoči i člinjenica da je i sama tabla počela da biva zatrpana otpadom.
Načelnica Komunalne policije Općine Tivat Jadranka Joksimović potvrdila je da su upoznati sa problemom na groblju Sveti Šimun i da su postavljanjem table, pokušali da utiču na promjenu svijesti kod nesavjesnih gradjana.
„To na žalost, nije pomoglo i jedini način da se ovo spriječi je da uhvatimo počinioca na djelu. Budući da je riječ o malo dislociranoj lokaciji, inspektori ne mogu 24 sata dežurati kako bi ih uhvatli, te apelujemo na građane da nam jave kada uoče kamione koji dovoze otpad i šut ili zapišu njihove registarske tablice, pa ćemo počinioce onda sigurno pohvatati i zakonski sankcionisati." – kazala je Joksimović dodajući da će Komunalna policija dati nalog JP „Komunalno" da očisti okolinu groblja i ukloni nelegalno deponovani iz korita potoka Rosino.
S. Luković