NEPTUN - PRIČE O „LE COCHE D EAU“ I PROŠIRENJU MARINE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. prosinca 2013. - 10:23
Autor: 

Građevinski radovi na drugog fazi marine Porto Montrenegro u Tivtu počeli su prije dva dana. Posao vrijedan preko 25 miliona eura, obaviće specijalizirana hidrogradjevinska kompnaija „Yu Briv" iz Kotora koja će do ljeta naredne godine završiti prvu, a do ljeta 2015 i drugu sekciju radova na širenju marine.
Prva, koja je počela u ponedjeljak pobijanjem prvog od ukupno preko 470 velikih metalnih šiova na kojima će se oslanjati nova operativna obala marine, podrazumijeva produženje postojećeg mula 3 Porto Montenegra za još 203 metara u pravcu zapada. Na kraju dogradjenog dijela mula 3, u pravcu jever-jug, gradiće se još dva nova segmenta operativne obale koji će činiti novo mulo 5 ukupne dužine preko 330 metara. Na dogradjenim i novim mulima Porto Montenegro će dobiti još ukupno 150 novih vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara, kao i najmoderniju novu pumpnu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom koja će biti smještena na sjevernom kraju novog mula 5.

I dok se tuksuzna tivatska marina već priprema za novu sezonu, najveći izletnički brod u Crnoj gori – „Le coche d eau" tivatskog preduzeća „Paris Kotor" tek je nedavno, krajem stuidenog, završio svoju ovogodišnju turističku sezonu. Putnici na njegovoj posljednjoj ovogodišnjoj vožnji po Bokokotorskom zalivu 26.studenog, bili su ruski turisti iz Sibira. Direktor preduzeća „Paris Kotor" kapetan Rajko Čavor kaže da je sezona za njih počela još u ožujku od kada su prevezli ukupno oko 35 tisuća putnika. Brod „Le coche d eau" na ruti Tivat- tjesnac Ralo-Kumborski tjesnac-Žanjice- Gospa od Škrpjela –Kotor, ljetos je vozio svakodnevno grupe francuskih, ruskih, ukrajinskih i čeških turista koji su organizirano preko agencija ljetovali na budvanskoj rivijeri, a cjelodnevni izlet brodom po Boki bio je neizostavni dio njihovog odmora u Crnoj Gori. Pored turista iz te četri države koji su bili najbrojniji ovogodišnji putnici, na „Le coche d eau" boravili su i gosti iz Rumunije, Madjarske, Njemačke, Švedske, Italije i mnogih drugih zemalja. Najveći izletnički brod u Crnoj Gori – nekadašnji tzv. „bateau mouche" sa Sene u Parizu, sredinom listopada bio je angažovan i od strane protokola Skupštine Crne Gore da na jednodnevni izlet po Boki poveze i 211 učesnika redovnog jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS koje je tada održano u Budvi.
S.L.
Audio: Anthony Scholes, direktor izgradnje Porto Montenegra

Audio: Dejan Djurovic tehnicki direktor Yu Briva

Audio: kapetan Rajko Cavor, direktor preduzeca Paris Kotor

Audio: mr Dusan Slavnic, Sektor za hidrografiju HMZSCG