KAMENOVANE PROSTORIJE HGI

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 12. prosinca 2013. - 10:35
Autor: 

Nepoznati počinioci sinoć su pod okriljem noći kamenovali stranačke prostorije Hrvatske građanske inicijative (HGI) u ulici Luke Tomanovića u centru Tivta. Razbijena su dva velika stakla na ulazu u prostorije, tivatska policija obavila je uviđaj i tom prlikom su u prostorijama pronađena dva kamena.
Istraga o ovom incidentu je u tijeku.
Hrvatska Građanska Inicijativa oštro je osudila napad i zatražila od policije da što prije otkrije počinitelje.

Predsjednik OO HGI-a Tivat Ilija Janović osudio je ovaj čin i podsjetio da je ovo već drugi napad na prostorije HGI u proteklih godinu dana, kao i da je u međuvremenu bilo i nekoliko slučajeva napada na privatnu imovinu funkcionera te stranke.
"Očigledno da nismo dovoljno prihvatljivi, pogotovo po našem politčkom djelovanju. Nažalost evo u 21.stoljeću se dešavaju ovakve stvari. Budući da smo jedina hrvatska stranka u Crnoj Gori ovi napadi svakako predstavljaju nečiju političku poruku. Insistiramo da nadležni otkriju počinioce i osuđujemo ove napade koji ne doprinose međusobnoj toleranciji u suživotu za koji se HGI uvijek zalagala", rekao je Janović.
Odbornik HGI-a u SO Tivat prof. Miomir Abović izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja.
"Generalno se može reći da prošlost u svom najgorem obliku i dalje živi na ovim prostorima, mržnjaje još uvjek prisutna kao i ne prihvatanje razlika. Recidivi prošlosti su aktuelni i bojim se da će dugo biti. HGI se trudi da prevaziđe nacionalne podjele ali uvjek ima onih koji koji su spremni da kvare ukupne odnose. Danas imamo sjednicu SO Tivat na kojoj ću informisati odbornike o događaju i zatražiti da se SO očituje o ovom nemilom događaju"- kazao je prof. Miomir Abović.
Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, osnovana je 2003. godine i u posljednje vrijeme bilježi značajan politički uspjeh tako da ima jednu zastupnicu u parlamentu Crne Gore Ljerku Dragičević, jedno mjesto u vladi, ministricu bez portfelja Mariju Vučinović te pomoćnicu ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović.
Zvanični priopćenje HGI:
Hrvatska građanska inicijativa, kao politička stranka koja zastupa i štiti interese Hrvata u Crnoj Gori,te baštini i čuva, kako nacionalni, tako i vjerski identitet hrvatske manjine u Crnoj Gori, najoštrije osuđuje vandalski čin koji se dogodio sinoć , kada su kamenicama razbijena stakla na prostorijama stranke u Tivtu.
Hrvatska građanska inicijativa se ne može baviti nagađanjima tko je i zbog čega mogao biti počinitelj ovog nedjela, te očekujemo od nadležnih organa da na adekvatan način obave istragu i objave sva saznanja do kojih su došli, te da se počinitelji kazne.
Smatramo da djelovanje Hrvatske građanske incijative, koja nije dio izvršne vlasti na lokalnom nivou, ali jeste na državnom, ničim nije prouzročilo ovakav destruktivni čin, koji je očito upućen kao prijetnja i pokušaj zastrašivanja, s obzirom da ovo nije prvi put da se nešto slično događa jedinoj stranci hrvatske manjine u Crnoj Gori. Smatramo da ovi napadi svakako predstavljaju nečiju političku poruku.
Hrvatska građanska inicijativa svojim se programom opredijelila ka djelovanju za opće dobro te je uvijek promovirala i poticala međusobnu toleranciju i suživot , a ovakvi napadi samo su potvrda da u društvu i dalje postoje pojedinci i grupe kojima ne treba povoda kako bi širili etničku i vjersku netrpeljivost.
Hrvatska građanska inicijativa nastavit će ustrajno i čvrsto u svojim namjerama na putu k demokratizaciji društva, ne obazirući se na političke i druge provokacije onih kojima smetaju različitosti, koje su u biti najveće bogatstvo Crne Gore.
12. prosinca 2013. , Tivat, HGI
Audio: Emisija Tragom Hrvara boke i događaja