BURNA SJEDNICA TIVATSKOG PARLAMENTA – USVOJEN DUP SELJANOVO I „GOLF EKONOMIJA“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. prosinca 2013. - 10:46
Autor: 

Na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta, većinom glasova usvojeni su detaljni urbanistički planovi „Seljanovo" i „Golf Ekonomija"
Prijedlog Odluke o usvajanju DUP- a Seljanovo usvojen je sa 15 glasova za, 5 protiv i 6 uzdržanih, a većinom glasova (16 za, 6 protiv, 4 uzdržana) usvojen je i DUP Golf Ekonomija, kojim je planirana izgradnja golf kompleksa.

Opozicija je bila posebno kritična prilikom rasrave o DUP-u „Golf ekonomija" koji predvidja izgradnju golf kompleksa kompanije „Boka Grupa" kod aerodroma i pratećeg velikog stambeno turističkog naselja na zemlji koju je država upisala na sebe, iako ona pripada brojnim tivatskim porodicama, mahom hrvatske nacionalnosti.
Poziv Miomira Abovića (HGI) da se ne glasa o tom DUP-u do riješenja imovinsko pravnih odnosa prihvatio je Savo Klakor (Nova).
Objanjavajući zašto će glasati za projekat kome se protivi dobar dio tivatske javnosti, Ranko Bošković (SDP) kazao je da je „Vlada prepoznala državni interes u izgradnji golf terena u Tivtu."
„Oni su to procijenili i na nama u SO je sada da sa svojim gradjanima imamo što manje konflikata i da se DUP donese." objasnio je Bošković ko zapravo kreira razvojnu politiku Tivta i dodao da će „dokazani vlasnici" biti obeštećeni.
Neven Staničić (LIGA) pozvao je kolege u Skupštini da „ne žurimo sa donošenjem ovog DUP-a jer je ovdje očigledno da se sve radi po zahtjevima investitora, a dosadašnji odnos „Boke Gropu" prema Tivtu ničim ne zaslužuje da im izlazimo u susret." „Boka Grupa" često u javnim nastupima sebe povezuje sa članovima crnogorske kraljevske i britanskih plemićkih porodica, a žitelje Tivta koji protestuju zbog svoje imovine ta kompanija je optužila da zastrašuju njene klijente, ucjenjuju i prijete.
„Previše je tu plave krvi i prazne priče o golfu, a u suštini se radi o izgradni stanova i vikendica i izvlačenju ekstraprofita na račun naših gradjana. Ispoštujmo sebe i ne izglasajmo sada ovaj DUP – nasmijmo se i pokažimo im malo zube, makar bili i plombirani." – kazao je Staničić dok je Vlado Arsić (PzP) upozorio da je netačna tvrdnja investitora i obradjivača DUP-a da se radi o neizgradjenom, već je u pitanjuu vrlo vrijedno poljoprivredno zemljište, na kojem je „Boka Grupa" u međuvremenu, bez dozvole podigla i privremeni objekat golf vježbališta koji joj je Općina Tivat tek naknadno legalizovala.
Žučna rasprava vođena je oko DUP-a Seljanovo oko izgradnje bulevara kroz Tivat, pri čemu su opozicionari tražili objašnjenje koliko će to koštati s obzirom na visoke troškove ekspropijacije privatne imovine koja će biti zahvaćena trasom bulevara. Iz vlasti je odgovoreno da se ta saobraćajnica mora graditi radi samih Tivćana a ne velikih investitora koji navodno na njoj insistiraju, te da se zbog bulevara „neće srušiti nijedan privatna kuća".