PREUZELI BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 17. prosinca 2013. - 12:21
Autor: 

Troje predstavnika katoličkih skauta iz Šušnja ovog su vikenda (14. prosinca) preuzeli Betlehemsko svjetlo mira u Beču. Već 25 godina skauti se okupljaju u katedrali Sv. Stjepana kako bi preuzeli taj simbol mira, koji se svake godine pali u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja te, ga zatim skauti iz Austrije donose u Beč.
Ovo je prvi puta da su ekumenskom bogoslužju nazočili i crnogorski skauti zajedno s 20 drugih skupina skauta iz cijele Europe, Švicarske, Ukrajne, Rusije i Amerike. Ovogodišnji moto susreta bio je "Pravo na mir!". Skauti tako žele simbolom svjetla pokazati da je mir dar, ali i pravo koje ima svaki čovjek, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu različitost.

Zanimljivo je da je to prema propisima zračnih linija jedini otvoreni plamen, koji je dopušteno unijeti u avion, te da ta poruka mira dosada nije naišla ni na kakvu zapreku. Svjetlo ce biti svečano doneseno u Kotorsku katedralu, te nakon toga u više crkava kao i odgovornima u vlasti. Crna Gora je jedina država gdje će Betlehemsko svjetlo mira svjetliti u crkvama, koje za bogoslužje koriste i pravoslavni i katolici. Betlehemsko svjetlo mira će biti odnijeto predsjedniku države i biskupu.